Het Antoniushove-ziekenhuis in Leidschendam heeft haar Intensive Care-capaciteit uitgebreid met nog eens achtentwintig bedden. De uitbreiding is nodig om zowel de groeiende groep covid-patiënten met ernstige luchtwegklachten adequaat te kunnen opvangen als de acute zorg te blijven bieden.

Dit najaar werden op de extra nood-IC al zeven extra IC-bedden uitgerust met alle benodigdheden, van beademingsapparatuur tot infuuspompen. Deze worden nu in gebruik genomen.

Handen tekort
De ziekenhuizen in de regio komen wel gespecialiseerd IC-personeel tekort om zowel Covid-patiënten als andere acute patiënten te kunnen behandelen. In het uiterste geval zal één IC-verpleegkundige drie patiënten behandelen in plaats van twee. Dat mag echter niet langer dan een maand duren, vindt de directie van ziekenhuisketen HMC Haaglanden, waar Antoniushove onder valt.

Bestuursvoorzitter Ingrid Wolf: ,,Deze constructie is pittig, maar dit is de enige manier om dit voor elkaar te krijgen. Wij krijgen geen extra militaire ondersteuning zoals in de eerste golf. We hebben daarom nog dringender behoefte aan personeel vanuit de zelfstandige behandelcentra, zodat dit niet alleen maar aankomt op alle krachten van HMC. Wij hopen van harte dat daar nu beweging in komt.”