Het is geel-zwart gestreept, zoemt en houdt van zoetigheid: de wesp.

Het is een nuttig insect maar kan in de zomer ook behoorlijk opdringerig en soms agressief zijn. Ongestoord een ijsje eten met wespen in de buurt is vaak een hele onderneming!

Heeft men last van wespen in uw huis of tuin of bij uw terras? Dan is er waarschijnlijk een wespennest in de buurt. Een volgroeid nest kan tegen het eind van de zomer uit 5.000 wespen bestaan. Het is gebouwd van gekauwd hout, wat karakteristieke papierachtige wanden geeft. In het voorjaar begint de wespenkoningin met de bouw ervan. Zodra de werksters uitkomen, nemen zij de bouw van het nest over.

Locatie wespennest
Wespennesten worden vaak gebouwd op beschutte plaatsen met een gemakkelijke uitgang naar buiten. Wespennesten zitten dan ook onder dakranden, op zolder of in schuren en bijgebouwen. Maar ook bouwen wespen hun nest in de spouwmuur. Om het nest te vinden, kan men het best kijken naar de aanvliegroute van terugkerende wespen. Dit wordt makkelijker tegen het eind van de zomer, als er veel wespen in het nest leven.

Last van wespen?
De gemeente Leidschendam-Voorburg verwijdert alleen wespennesten op gemeentegrond, dus niet bij mensen thuis of in de tuin. Zij schakelen daar ongediertebestrijder Rentokil voor in. Is er een wespennest gezien in de openbare ruimte, meld dat dan bij de gemeente. Dat kan via het meldformulier op de website of door te bellen naar 14070. Heeft men een wespennest in uw eigen huis of tuin, schakel dan zelf een bestrijder in. Adresgegevens vindt u op internet.

Meer informatie over het bestrijden van wespen en het herkennen van een wespenplaag, staat o.a. op de website van Rentokil (de gemeentelijke plaagdierbestrijder).

Bron: gemeente Leidschendam-Voorburg 
Foto: Retokil