Bewegen is belangrijk. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook om andere mensen te leren kennen.

Daarom zet Sport en Welzijn (SenW) zich in voor leuke (beweeg)activiteiten voor alle kinderen uit de gemeente. Met nu een beetje extra aandacht voor kinderen uit Oekraïne.

Omdat vluchtelingenkinderen uit Oekraïne nog niet direct naar school konden, organiseerde SenW in de maand mei verschillende ontmoetingsochtenden. Kinderen konden hier onder begeleiding spelletjes en activiteiten doen, terwijl hun ouders in de kantine met elkaar konden bijpraten. Daarnaast was er een inloop, waarbij kinderen en hun ouders kennis konden maken met sportieve, culturele en creatieve verenigingen uit Leidschendam-Voorburg. Ook verzorgt SenW activiteiten bij de school voor kinderen uit Oekraïne in Leidschendam.

Henk van Dorp, combinatiefunctionaris bij SenW: “Met name het sociale stukje vinden wij heel belangrijk. Door deel te nemen aan activiteiten, komen kinderen in contact met leeftijdsgenootjes. Door samen met anderen iets te doen, pakken ze de taal sneller op. En ze leren hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen.”

Inmiddels is er al een aantal kinderen uit Oekraïne aangesloten bij een vereniging. Daarnaast kunnen zij, net als alle andere kinderen uit de gemeente, deelnemen aan de reguliere activiteiten van SenW. Zoals het Brede School programma met onder meer voetbal, kleutergym, ren4sport, de hobbycirkel en de circuskabel, en de zomeractiviteiten. De combinatie van kinderen met verschillende achtergronden werkt daarbij volgens Henk heel goed.

“Bij basisschool de Cascade neemt bijvoorbeeld een Oekraïens meisje deel aan verschillende activiteiten. In het begin was het wat onwennig, maar haar moeder is erbij en ik koppel haar aan een Nederlands meisje dat haar een beetje op sleeptouw neemt en soms samen met haar apart van de groep andere dingen doet. Dit werkt goed, want kinderen hebben vaak geen taal nodig om elkaar te begrijpen.”

Bij de zomeractiviteiten wordt er wel gekeken of het nodig is om een tolk in te zetten, bijvoorbeeld om bepaalde spelregels uit te leggen. Maar vaak redden kinderen zichzelf al snel. “Een moeder belde mij op over haar zoons van 9 en 14 jaar. De 14-jarige zoon wilde heel erg graag op voetbal. Zijn grote voorbeeld is Ronaldo. Ik heb deze moeder in contact gebracht met Forum Sport en van haar gehoord dat hij daar inmiddels voetbalt. A star is born,” besluit Henk lachend.

Aanmelden
Wilt u weten welke activiteiten er zijn voor kinderen? Kijk dan op de website van Sport en Welzijn. Wie moeite heeft met inschrijven voor een bepaalde activiteit, kan hulp vragen bij het Sociaal Servicepunt en Sport en Welzijn. Alle kinderen die behoren tot de leeftijdsdoelgroep voor een bepaalde activiteit, zijn welkom.