In geen enkele grote gemeente in Nederland is het zo lastig om een eengezinswoning te krijgen als in Leidschendam-Voorburg. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In de regio Haaglanden valt het vinden van een huis ook in de gemeente Delft niet mee. Op elke honderd beschikbare woningen zijn er daar 120 woningzoekenden, zo blijkt uit berekeningen voor de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten. Volgens de onderzoekers van dezelfde Atlas is het landelijke woningentekort inmiddels opgelopen naar 390.000 woningen. Zij hebben daarbij gekeken naar mensen die graag zouden willen verhuizen of die op zoek zijn naar een eerste woning.

Makkelijkst
Opvallend genoeg valt het in Den Haag volgens de Atlas relatief mee met de woningnood, al is er ook in de hofstad meer vraag naar dan aanbod van huizen. De woningdruk krijgt een cijfer van 105, ofwel: op elke honderd beschikbare woningen zijn er 105 woningzoekenden in Den Haag.

In Zoetermeer gaat het zoeken van een huis nog het makkelijkst van de grotere gemeenten in de regio. Op elke honderd beschikbare woningen zijn er 103 woningzoekenden.

Aantrekkelijk
Dat het in Leidschendam-Voorburg zo moeilijk is om een huis te vinden heeft waarschijnlijk ook te maken met de aantrekkelijkheid van de gemeente als woonplek. Van dezelfde Atlas krijgt Leidschendam-Voorburg op dit vlak een 14de plek onder de vijftig grootste gemeenten van Nederland toebedeeld. Onder meer vanwege de veiligheid en het goede culinaire aanbod in de gemeente. Delft (plek 16) en Zoetermeer (plek 31) blijven hierbij toch achter.

Bron: Algemeen Dagblad