Zes restaurants zijn zwaar teleurgesteld in de gemeente Leidschendam-Voorburg.
Door een nieuwe opzet van de Vlietdagen is er geen budget beschikbaar voor het jaarlijkse evenement ‘Culinaire Armada aan de Vliet’.

Dat budget wordt nu verdeeld over de winkeliersverenigingen Huygenskwartier Voorburg en Ondernemersvereniging Leidschendam Centrum.

De horecaondernemers noemen dat in het Algemeen Dagblad 'schaamteloos gedrag'. De restaurants De Koepel, Central Park en Villa La Ruche in Voorburg, Bij Erik in Leidschendam en Elea en Savarin in Rijswijk zijn vooral pissig dat de gemeente geen overleg heeft gevoerd en ook niet bereid is om tekst en uitleg te geven.

'De coronatijd uitgezonderd hebben we zes jaar in september de Culinaire Armada georganiseerd. Gasten konden via de Vliet naar restaurants varen in Rijswijk, Voorburg en Leidschendam voor een gerecht”, zeggen topkok Marko Karelse (La Ruche) en hotelier Patrick van Zuiden (Savarin). ,,De restaurants, die niet direct aan de Vliet liggen, zetten hun keuken op langs het water. Gasten die daar een gerecht wilden proeven, kwamen met eigen boot langs of reserveerden een plekje in een rondvaartboot van de Ooievaart. Ons evenement trok jaarlijks tussen de vierhonderd en zeshonderd deelnemers.'

De restaurateurs droegen samen de totale kosten. De gemeente gaf elk jaar een bijdrage voor de huur van zes tenten, zes pontons, drie toiletten en zes vuilcontainers.

Nieuwe opzet
In een reactie aan het AD stelt wethouder Astrid van Eekelen dat de Culinaire Armada altijd onderdeel is geweest van die Vlietdagen. Ook dat de gemeente de opdracht voor het organiseren van de Vlietdagen had belegd bij organisatiebureau DB Evenementen.

'Begin dit jaar is aan dit bureau gecommuniceerd dat er een koerswijziging zou komen voor de komende editie. Hierover is contact geweest tussen DB Evenementen en de organisatie van de Culinaire Armada. De definitieve wijzigingen rondom de Vlietdagen zijn in februari gecommuniceerd”, aldus de wethouder. ,,Deze zomer wordt de nieuwe opzet van het event in Voorburg én Leidschendam apart georganiseerd op lokaal niveau. Dit biedt ruimte voor alle ondernemers, waaronder restauranthouders, om opnieuw te kijken wat de mogelijkheden zijn en de samenwerking te zoeken. De gemeente heeft subsidie beschikbaar voor de ondernemersfondsen in Leidschendam én Voorburg om dit evenement te organiseren.'

Voorzitter Alfred van Kesteren van de stichting Promotie Leidschendam Centrum bevestigt dat de twee ondernemersfondsen nu hun eigen evenement gaan organiseren. ,,In Leidschendam zullen de Vlietdagen weer terugkomen op lokaal niveau. Nu zijn wij bezig met de organisatie hiervan en mogelijk zullen we lokale restaurants in Leidschendam betrekken bij dit evenement. Echter als ondernemersfonds dienen we ook rekening te houden met alle andere ondernemers in ons winkelgebied.”

Bron: Algemeen Dagblad
Foto: Culinaire Armada aan de Vliet