In vier dagen tijd van Den Haag naar de Eiffeltoren in Parijs.

De Voorburgse Stephanie Karlsson legt deze tocht van 550 kilometer af. Samen met andere deelnemers heeft zij bijna een ton aan euro’s bij elkaar gebracht. Met het geld doen wetenschappers onderzoek naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Het fietsevenement, met de naam Cycle Paris, vindt plaats van 26 t/m 30 mei.

Onderzoek en eigen gezondheid
De fietsers dragen niet alleen bij aan onderzoek, maar ook aan de (eigen) hartgezondheid. Bewegen verlaagt de bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten. Waarom dit belangrijk is, weten deelnemers maar al te goed. Zonder uitzondering hebben zij iets met het hart. Eventmanager Anna Koster: “De ene staat als zorgverlener aan het bed, een ander fietst mee omdat die iemand kent die werd getroffen door een hartaandoening. Maar ook mensen die zelf patiënt werden, doen mee. Iedereen heeft een verhaal. Eenmaal onder de Eiffeltoren houdt niemand het droog. Dat is echt een kippenvelmoment.”

Hart verwoest
Stephanie Karlsson is een van die deelnemers met een verhaal. Zij fietst mee voor haar broer, die een donorhart heeft. Karlsson: “In 2006 voelde mijn broer zich niet lekker. Hij was mega sportief, rookte niet en dronk nooit. In korte tijd werd hij steeds vermoeider. Hij kon geen 500 meter meer lopen, terwijl hij enkele weken ervoor nog een recordtijd liep tijdens de marathon. Zijn hart bleek nog maar 5% pompfunctie te hebben. Een virus had zijn hart bijna volledig verwoest. Bijna een jaar balanceerde hij op het randje van de dood, maar gelukkig kreeg hij een tweede kans door een donorhart. Na een transplantatie is je levensverwachting 12 tot 15 jaar. Ik ben zo dankbaar dat hij nog steeds in ons midden is en daarom ga ik mij in zweet werken om de finish tot Parijs te halen!”

Etappes
De tocht verloopt langs verschillende etappes van zo’n 125-175 km. Elke dag fietsen de deelnemers zo’n 6 tot 8 uur. “De eerste etappes kennen amper hoogtemeters en zijn daarom wat langer. Maar bij de laatste etappes moeten de fietsers flink op de pedalen. Daarom hebben we deze wat korter gemaakt,” vertelt Anna Koster.

Informatie over deze tocht staat op https://paris.cyclevoorjehart.nl/