Het is vijf voor twaalf voor ondernemers in Leidschendam-Voorburg en de rest van het land.

Daarom geven een groot aantal gemeenten gezamenlijk een signaal aan het kabinet. Wethouder Astrid van Eekelen (Economie): “De coronamaatregelen raken de samenleving hard. Iedereen wordt geraakt: ondernemers, de cultuursector, het onderwijs en de zorg. Dagelijks hoor ik wat de gevolgen van de maatregelen voor onze inwoners zijn en wat dit met hen doet. De nood is hoog en de rek is eruit. Dat geldt zeker voor onze ondernemers. We hopen dat Nederland onder voorwaarden weer open gaat. Het is goed dat we als gemeenten een duidelijk signaal geven aan het kabinet en dat we dit samen doen.”

Benedikte Zijlstra, voorzitter MKB Leidschendam-Voorburg: “De grenzen zijn bereikt. De emotionele en economische impact van een nog langere lockdown is te groot. Het water staat de ondernemers aan de lippen. Ik begrijp dat we in een spagaat zitten, maar zo doorgaan is geen optie. Ik denk dat het goed mogelijk is om alle sectoren weer te openen, weliswaar met in achtneming van de basisregels. Ook de horeca moet een kans krijgen hun werk te doen. Net als winkelen op afspraak zou dineren met reservering moeten kunnen. Je kan een langere lockdown niet meer verlangen van onze (horeca) ondernemers!”

De gemeenten willen dat het kabinet bij het nemen van maatregelen meer aandacht heeft voor het evenwicht tussen de verschillende sociale, maatschappelijke en economische effecten. Zij pleiten met elkaar voor het veilig openstellen van de samenleving door samen met partijen in de samenleving te kijken wat wel veilig kan en mogelijk is. En als er maatregelen zijn, dan moeten er gelijktijdig steunpakketten komen die dekkend zijn en gelijk bijdragen aan een sterkere economie en samenleving.

Corona gaat niet zomaar weg. Daarom is het belangrijk om na te denken over beleid op de lange termijn en te waken voor een situatie waarin we van lockdown naar lockdown gaan. Een beleid dat ondernemers duidelijkheid geeft en perspectief voor de toekomst biedt. De gemeenten roepen op dit samen met kabinet en sectoren uit te werken.