De Voorburgse beeldhouwer Guido Sprenkels heeft de Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs 2021 gekregen.

Deze driejaarlijkse prijs, bestaande uit een bronzen penning ontworpen door Dieniks en een oorkonde, werd zaterdag in museum Swaensteyn voor de vijfde keer uitgereikt aan een werkend lid van kunstenaarsvereniging ArtiBrak die zijn of haar sporen heeft verdiend in de kunst en met zijn of haar werk het meest aansluit bij een maatschappelijk belang. Guido Sprenkels was één van drie genomineerden, de anderen waren Andrzej Wawrzyniak (schilderijen) en Willy Hampel (keramische beelden en aquarellen).

De jury koos unaniem voor Guido Sprenkels omdat zijn oeuvre breed is en diverse stijlen omvat. “Hij houdt van het idealiseren van het menselijk lichaam, geeft dat gepolijst vorm, maar kan ook de menselijke gestalte heel schetsmatig neerzetten. In beide benaderingswijzen weet hij wat hij voor ogen heeft steeds treffend weer te geven.

Daarbij kan hij alle formaten met zijn werken aan, van monumentaal tot klein plastiek, soms met een knipoog”, aldus het juryrapport. “Zijn gebeeldhouwde portretten zijn weergaloos in hun gelijkenis en het tonen van karakter. Hier is sprake van groot vakmanschap.”

De Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs is eerder gewonnen door Nel Pot, Frans Kokshoorn, Frits Frietman en Jolanda Verdegaal.

Een van de beelden van Guido die in de omgeving te zien is, staat op de hoek van de J.S. Bachlaan en de Verzetsheldenstraat.
Heel toepasselijk prijkt hier bij de entree van de Verzewtsheldenbuurt de beeltenis van verzetsheld luitenant-generaal Ted Meines.

Eerder maakte Midvliet TV een portret van Guido Sprenkels.

Klik hier om dit item terug te kijken.

Bron : Het Krantje 
Foto : Paul de Boer Wethouder Astrid van Eekelen (l) aanwezig bij de uitreiking van de prijs aan Guido Sprenkels (r)