Na artikelen in de media over een mogelijke rattenplaag in Leidschendam Noord en de daarop volgende vragen van het CDA heeft het college maatregelen aangekondigd.

Volgens de plaagdierbestrijder is er in de wijken Prinsenhof en Essesteijn een lichte toename van activiteit van de bruine rat. De bestrijding van de ratten ligt sinds 2020 bij Rentokil. Volgens de gemeente zal er ook bij de inwoners een gedragsverandering moeten plaatsvinden . “Met het project “Dit is jouw buurt” is geprobeerd een gedragsverandering bij de bewoners tot stand te brengen op het gebied van het aanbieden van afval en het voederen van dieren. Vanwege onvoldoende succes is dit project beëindigd.”

Stadsbeheer gaat in overleg met de plaagdierbestrijder (Rentokil) om na te gaan waar nog extra inzet gepleegd kan worden. “Verder wordt geprobeerd om een gedragsverandering te realiseren bij de inwoners van Prinsenhof. De gemeente concludeert dat ze overlast zonder uitzondering te wijten is aan inwoners die hun afval (voedselresten) niet aanbieden volgens de aanbiedregels. Het handhaven op deze regels is enkel mogelijk op basis van een heterdaad”, aldus het antwoord van het college.

De beeldkwaliteit op straat verslechtert aanzienlijk In het weekend. “De reden is dat er op weekenddagen veel meer aanbod is van afval en dus ook meer bijplaatsingen en illegale dumpingen dan op doordeweekse dagen. Daarnaast is er in het weekend geen inzet van De Binnenbaan (bakfietsen) en ook rijdt Avalex niet op illegale dumpingen. Als maatregel tegen de vervuiling in het weekend wordt vanaf 1 januari 2022 een zaterdagdienst ingezet indien de gemeenteraad dit binnenkort beslist.”

Gedragsprobleem
De afvalproblematiek en het wegwerpen van etensresten in de openbare ruimte is een gedragsprobleem. De gemeente heeft onlangs de ondergrondse inzamelcapaciteit in Prinsenhof met 50% uitgebreid. “Ook komen er voor het einde van het jaar klepjes op alle prullenbakken in Prinsenhof ter voorkoming dat plaagdieren etensresten uit afvalbakken halen. Samen met de woningbouwcorporaties, huurdersraden en de VvE’s communiceert de gemeente met haar inwoners over de aanbiedregels en handhaaft hierop.”

Afvalbrengstation
Een afvalbrengstation in de gemeente zou een bijdrage kunnen leveren, al zou het probleem er niet door oplossen. Ook al voor het verdwijnen van het afvalbrengstation waren er illegale dumpingen van grofvuil in de gemeente. Naar aanleiding van een eerder verzoek uit de raad is gezocht naar een nieuwe locatie voor een afvalbrengstation. Tot nu toe hebben onderzoeken nog geen geschikte locatie voor een afvalbrengstation. Tot de tijd dat een geschikte locatie is gevonden, hebben inwoners van Leidschendam-Voorburg twee mogelijkheden om van hun grofvuil af te komen, anders dan illegale dumping. Inwoners kunnen een gratis afspraak maken zodat Avalex hun grofvuil op komt halen. Daarnaast hebben de inwoners toegang tot de andere milieustraten. Voor veel inwoners van Leidschendam-Voorburg is de milieustraat Rijswijk minder dan 15 minuten rijden met de auto.

Contactgegevens Midvliet

Algemene correspondentie
Postbus 1042
2260 BA  Leidschendam

Studioadres & Bezoekadres
Damlaan 35a
2265 AL Leidschendam

Telefoon studio: 070-3202266
Redactie: redactie@midvliet.nl
E-mail: info@midvliet.nl

 

Radio & Televisie

Radio
Ether: 107.2 Mhz
DAB+: kanaal 11B (DAB lokaal 45)
Ziggo digitaal: 916
KPN  digitaal: 1189
XS4All digitaal: 1189
Of via de livestream

Televisie
Ziggo: kanaal 41
KPN:  kanaal 1489
XS4All: kanaal 1489
Of via de livestream