Steeds meer bewoners maken een milieubewuste keuze en switchen naar een elektrische auto.

Wie geen oprit heeft en geen eigen parkeerplaats maar wel de auto aan huis wel opladen, zit met een probleem: de kabels liggen op straat. En dat mag niet. D66-raadslid Charlotte Bos: “Er bestaat een simpele, veilige oplossing, de kabelgoottegel. Dit zijn tegels die ingegraven kunnen worden en waar de kabel doorheen kan lopen.’ Voor Bos was dat reden om een motie in te dienen om de algemene plaatselijke verordening (APV) aan te passen zodat de kabelgoottegel is toegestaan.

Met het toenemende aantal elektrische auto’s zullen ook steeds meer laadpalen in het straatbeeld verschijnen, waarvan een groot deel door particulieren aangeschaft zullen worden. Veel bewoners hebben geen oprit en geen eigen parkeerplaats, maar willen wel hun auto aan huis opladen, bijvoorbeeld met eigen opgewekte energie van hun zonnepanelen. Dat scheelt hen heel wat kosten. Maar wat als je dan gebruik moet maken van een openbare parkeerplek? Onze gemeente verbiedt laadkabels over de stoep, zelfs als een kabelgootbrug wordt aangeschaft. Dat levert gevaarlijke situaties op voor blinden en is ongemakkelijk met een rolwagen of rollator. En de Algemene Plaatselijke Verordening verbiedt kabels op straat.

Bos: “In Almere en Dongen is de kabelgoottegel toegestaan. De laadkabel verdwijnt veilig in betonnen tegels met een uitsparing maar blijft op elk moment makkelijk te verwijderen. De tegels worden afgedekt met rubber.’ Daarom pleit D66 voor aanpassing van de algemene plaatselijke verordening (APV) zodat de kabelgoottegel voortaan ook in onze gemeente is toegestaan.

Steeds meer stekkerauto’s
In Leidschendam-Voorburg staan ruim 35.000 personenauto’s geregistreerd. Daarvan zijn er zo’n 300 elektrische personenauto en nog eens zo’n 270 plug-in hybride auto die op zowel benzine als elektriciteit kunnen rijden. Elektrisch vervoer neemt steeds meer toe, de categorie hybride auto’s slinkt langzaam maar zeker. In de gemeente zijn er circa 280 publieke laadpalen voor stekkerauto’s. Hier kan iedereen gebruik van maken. Er zijn zo’n 70 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.

Klimaatverandering
De temperatuur op aarde stijgt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Auto's en bestelwagens stoten volgens de EU ongeveer 15 procent van alle CO2 uit in Europa. Alle EU-landen hebben afgesproken dat ze in 2030 ruim de helft minder CO2 willen uitstoten dan nu het geval is. Elektrische auto's stoten geen CO2 uit.
D66 hoopt dat de motie ‘Kabelgoottegel voor de verduurzaming van Leidschendam-Voorburg’ door de raad op 9 november wordt gesteund. Bos: “We willen allemaal de verduurzaming aanmoedigen. Elk stapje en elke maatregel telt.”

Contactgegevens Midvliet

Algemene correspondentie
Postbus 1042
2260 BA  Leidschendam

Studioadres & Bezoekadres
Damlaan 35a
2265 AL Leidschendam

Telefoon studio: 070-3202266
Redactie: redactie@midvliet.nl
E-mail: info@midvliet.nl

 

Radio & Televisie

Radio
Ether: 107.2 Mhz
DAB+: kanaal 11B (DAB lokaal 45)
Ziggo digitaal: 916
KPN  digitaal: 1189
XS4All digitaal: 1189
Of via de livestream

Televisie
Ziggo: kanaal 41
KPN:  kanaal 1489
XS4All: kanaal 1489
Of via de livestream