Tegenwoordig gaan we vooral in het voorjaar in de tuin aan de slag. Daarmee is het ideale plantseizoen naar de achtergrond verschoven: het najaar!

Door te planten in de herfst, kunt u in de eerste lentedagen al genieten van een groene en bloeiende tuin.

Na de zomer blijft de bodem nog een lange tijd warm waardoor bomen, struiken, vaste planten en bollen beter aarden. In de herfst krijgen deze planten een groeivoorsprong omdat ze voor de winter nieuwe wortels maken. Vorst kan vervolgens geen kwaad, dit is het signaal voor planten om in winterslaap te gaan. Zodra het voorjaar aanbreekt beginnen ze meteen te groeien en lopen de eerste knoppen uit.

Resultaat van u tuinarbeid
Gaat u in het najaar in de tuin aan de slag? Dan hoeft u niet tot het voorjaar te wachten voordat u resultaat van uw tuinarbeid ziet. Sommige planten bloeien pas in het najaar mooi, zoals de herfstaster. Dat geldt ook voor anemonen, besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.

Herfstbladeren? Goed voor de tuin!
Het najaar is niet alleen een goed jaargetijde om te planten en te zaaien, maar ook om gebruik te maken van de blaadjes die van de bomen en struiken vallen. Expert stadsnatuur Maarten Bruns van IVN Natuureducatie: “Al die blaadjes hebben een functie. Tussen de bladeren leven allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Merels scharrelen maar wat graag tussen de blaadjes op zoek naar lekkers, maar ook egels en padden zoeken er naar eten en beschutting.” Daarnaast kunnen de bladeren werken als gratis compost: een vuistdikke laag voedt en beschermt de bodem. Bovendien komt op de plekken met blad veel minder snel onkruid op.

Maak uw tuin klimaatbestendig
Door meer groen in uw tuin te planten, verkleint u de kans op verdroging van de grond en wateroverlast. Planten en struiken houden het water langer vast en bevorderen het doorsijpelen van regenwater in de bodem. Er zijn meer eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om uw tuin klimaatbestendig te maken. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk regenwater op te vangen met een regenton of een vijver. Door beschutte plekjes in de tuin te creëren met bijvoorbeeld hagen en bomen, kan de wind de grond en planten minder snel uitdrogen. En door op zoveel mogelijk plekken bodembedekkers te planten, voorkomt u dat de aarde in de tuin uitdroogt omdat de grond onder de bodembedekkers koel en vochtig blijft.

(foto: gemeente Leidschendam-Voorburg)