×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 117 niet laden

De NVM afdeling Haaglanden heeft de cijfers voor wat betreft de huizenmarkt in het derde kwartaal van dit jaar bekendgemaakt. 

 In de gemeente Leidschendam-Voorburg is t.o.v. het 3e kwartaal 2020 het aantal verkochte huizen gedaald met 25% (195 woningen) en t.o.v. het voorgaande kwartaal gedaald met 19,4%.

De prijzen t.o.v. een jaar geleden zijn gestegen met 17% en t.o.v. het voorgaande kwartaal gestegen met 4,7%. De gemiddelde transactieprijs bedraagt momenteel € 430.000,=. De gemiddelde verkooptijd bedraagt 20 dagen versus 27 dagen t.o.v. een jaar geleden. Het percentage boven de vraagprijs verkochte woningen in het 3e kwartaal 2021 is 85%.

De gemeente volgt de landelijke trend van een daling van beschikbare woningen.

Het woningaanbod en het aantal verkochte woningen in Nederland is opnieuw afgenomen. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het 3e kwartaal 2021. Met ruim 32.000 verkochte woningen in Nederland in het 3e kwartaal is dat een daling van circa 29% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is het laagste aantal verkochte woningen sinds 2015. Met een te koop staand aanbod van slechts 16.500 woningen, 44% minder dan een jaar geleden, loopt de ontevredenheid bij woningzoekenden verder op.

De NVM Haaglanden laat weten dat de cijfers die zijn gepresenteerd geen fleurig beeld kennen. “Het is weliswaar fijn voor een verkoper die zijn overwaarde te gelde kan maken maar de verwachting dat geen nieuwe geschikte woning kan worden bemachtigd, weerhoudt veel mensen ervan hun huidige woning te koop te zetten. Daarmee stokt de doorstroming niet alleen binnen de koopmarkt maar ook tussen huur en koop. De bereikbaarheid van de woningmarkt wordt zo voor grotere groepen steeds lastiger.”

De gemiddelde verkoopprijs in Nederland is opnieuw gestegen met iets meer dan 19%. Inmiddels wordt 80% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Het is daarmee duidelijk dat de hectiek op de woningmarkt nog aanhoudt.

Te koop
Het aanbod van koopwoningen in Nederland is in vergelijking met een jaar geleden maar liefst 44% lager. De daling is bij vrijstaande woningen het hoogst; in een jaar tijd is dat met 55% afgenomen. De NVM ziet nu overal in de woningmarkt de doorstroming stagneren waardoor consumenten nog verder beperkt worden in hun keuzemogelijkheden.