Op 11 oktober was het wereldwijd Coming Out Day en op 16 oktober is het Roze Zaterdag.

Sommige bibliotheken verlenen hier de afgelopen jaren aandacht middels een Roze Boekenweek. De centrale bibliotheek in Rotterdam was eens omgedoopt tot ‘Roze Centrale’ en stond daarbij in het teken van liefde en seksuele diversiteit. Er stonden diverse activiteiten op het programma rondom lesbiennes, homo’s, transgenders en biseksuelen, intersekse en queers. Ook bijvoorbeeld Den Haag kende een Roze Boekenweek.

Charlotte Bos, raadslid D66 in Leidschendam-Voorburg: “Dit is een uitstekend initiatief om de zichtbaarheid en sociale acceptatie van deze groepen te verbeteren die navolging in onze gemeente verdient. Daartoe heb ik aan het college gevraagd om in onze bibliotheek ook aandacht aan deze onderwerpen te laten schenken, middels een Roze Boekenweek of bijvoorbeeld een ’roze boekentafel’.”

Coming Out day en Roze Zaterdag zijn dagen die een positieve impuls geven aan de bewustwording én acceptatie van seksuele en genderdiversiteit. En een dag die in bittere ernst aandacht vraagt voor het geweld tegen de LHBTI+-gemeenschap. Bos: “Uiteindelijk willen we allemaal vrij zijn om onszelf te zijn. Maar nog altijd is dat niet vanzelfsprekend voor iedereen. Daarom werken we aan vooruitgang. Soms gaat dat met wetten, regels en afspraken, maar nog vaker gaat dat om een cultuurverandering. Iets wat mensen samen doen.”