De afdeling Stadsbeheer van de gemeente Leidschendam-Voorburg laat zien dat participatie binnen de omgevingsvisie soms heel simpel kan zijn en mooie resultaten oplevert.

Vorige week startte Stadsbeheer samen met de kinderen van groep 8 van Basisschool De Driemaster en Huygens Lab met het project Klusklas. Nu is er nog een partij aangehaakt, het Corbulo College in Voorburg.

Participatie binnen de Omgevingsvisie pur sang
Het participatieproject begon met een simpel probleem; platgetrapte beplanting op een speelveld voor kinderen. Stadsbeheer had ervoor kunnen kiezen om gewoon nieuwe plantjes te poten. Met het resultaat dat de planten weer vertrapt zouden worden door honderden kindervoetjes. Dit moet anders kunnen was de gedachte. Via de wijkmanager werden partijen aan elkaar gekoppeld. Kinderen van groep 8 van Basisschool De Driemaster, Huygens Lab en Stadsbeheer sloegen de handen ineen.


De kinderen vinden het heel leuk om mee te denken over bijvoorbeeld olifantenpaadjes, zwerfvuil en biodiversiteit. Ondertussen steken ze ook nog eens de handen uit de mouwen en klussen al heel wat af. De kinderen kregen les van Albert van Stadsbeheer en weten nu wat een schoffel is en hoe deze te hanteren.

Corbulo College
Het Corbulo heeft twee docenten ter beschikking gesteld en een leslokaal. Stadsbeheer medewerker Albert had dit keer allerlei afgedankte spullen (die Stadsbeheer van de straat opraapt) meegenomen. Na wat uitleg van Albert gingen de kinderen aan de slag om, van diezelfde spullen, een circulair insectenhotel te maken. Dat was best spannend. Voor de eerste keer een zaag of boormachine in je handen. Maar na een onwennig begin begon de klus vorm te krijgen.

De Klusklas klust nog even door, op 13 oktober wordt het project feestelijk afgesloten op het Jan Mulderplein in Voorburg. De deelnemers hopen dan een speelplein te hebben met mooie stukken groen en veel schuil- en eetgelegenheid voor insecten en andere dieren.

stadsbeheeropschool

Foto: facebook Stadsbeheer Leidschendam-Voorburg