De man die ervan wordt verdacht de 31-jarige Emmy Kroon te hebben doodgestoken in haar appartement in Leidschendam, is volgens het Pieter Baan Centrum volledig ontoerekeningsvatbaar.

In januari besloot de rechtbank in Den Haag dat de man moest worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De verdachte, de 35-jarige Aron S, verklaarde toen mee te willen werken aan een onderzoek door een psychiater, psycholoog en een onderzoek naar zijn achtergrond.

Op 31 juli 2020 rond 12.45 werd het Abdijland in Leidschendam opgeschrikt door gegil. De 31-jarige Emmy werd in haar woning aangevallen met een mes. Een ooggetuige hoort haar om hulp roepen en ziet hoe de vrouw op haar balkon bij haar keel wordt vastgegrepen door een man in het zwart. S. zou het slachtoffer gestoken en gesneden hebben in haar hals, buik, armen en benen. Er werd direct eerste hulp verleend, maar de vrouw overleed korte tijd later aan haar verwondingen.

Diezelfde avond werd Aron S. aangehouden in zijn woonplaats Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij het slachtoffer met meerdere messen gestoken en gesneden in haar hals, buik, armen en benen. Vorig jaar bekende de man. De aanleiding voor de steekpartij lag in de relationele sfeer. De deskundigen van het PBC stellen vast dat de Amsterdammer tijdens de gebeurtenis geen controle had over zijn emoties. Bij de verdachte was sprake van een ‘enorme impulsdoorbraak’.

Mogelijk geen celstraf
Tijdens een tussentijdse zitting van de Haagse rechtbank op donderdag 1 juli, werden de conclusies van de deskundigen bekendgemaakt. Hun oordeel kan, als de rechtbank de conclusies overneemt, gevolgen hebben voor de straf die S. uiteindelijk krijgt.

Mogelijk hoeft hij niet de cel in, maar moet hij wel een tbs-behandeling ondergaan. De officier van justitie is er nog niet van overtuigd dat Aron S. puur in een emotionele opwelling handelde. ,,Er is ook nog een andere toedracht mogelijk”, zei de aanklaagster donderdag. Ze denkt dat S. mogelijk toch naar de flat ging met een vooropgezet plan om de vrouw iets aan te doen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 14 oktober.

Bron: AD