Rotary Club Voorburg steekt zaterdag 5 juni de handen uit de mouwen om bij te dragen aan bewustwording over het plasticprobleem. De Rotary roept inwoners op om plastic bewust te gebruiken en om plasticafval niet in het milieu terecht te laten komen.

Op zaterdag 5 juni gaat men aan de slag met afvalgrijpers, vuilniszakringen, -zakken en handschoenen. Onderweg wordt alle rommel opgeruimd, waarna het verzamelde afval wordt afgevoerd naar de vuilstort. Rotary Club Voorburg loopt een route die begint bij Station Voorburg en verder door Voorburg slingert. Om 12.30 uur is het verzamelpunt bij de ingang van Park Vreugd & Rust aan de Parkweg. Vandaar loopt de route door het Juliana-Bernhardpark, het Noteboompark naar het Koningin Julianaplein in Voorburg. Naar verwachting zal de actie rond 15.00 uur afgelopen zijn.

Waarom een end plastic soup dag?
Plastic gebruiken we allemaal. Helaas zorgt het ook voor zwerfvuil en dierenleed. Wist u dat steeds meer vogels plastic restanten gebruiken in hun nesten? En dat vissers soms meer plastic vangen dan vis, in onze eigen Noordzee? Dat is geen goed teken. Plastic bevat weekmakers die in het milieu kunnen lekken. De plastic soup vormt eilanden in zee waar de golven het plastic tot steeds kleine deeltjes malen. Zo ontstaan microplastics die levende cellen binnen kunnen dringen. Een bedreiging voor alle zeeleven. Dat brengt niet alleen de visstand en de voedselvoorziening in gevaar, maar ook je eigen gezondheid.

Verbod op wegwerkplastic
De Europese Unie heeft per 2021 een verbod ingesteld voor wegwerpplastic dat vaak in zee belandt: borden, bestek, rietjes, ballonstokjes en wattenstaafjes. Maar helaas geldt dit nog niet voor alle wegwerpplastics die vaak in het milieu belanden, zoals snoepwikkels, chipszakken, wet wipes en sigarettenfilters.