Bezitters van elektrische auto’s in Leidschendam-Voorburg zijn straks gegarandeerd van een oplaadplek op maximaal 200 meter van hun woning. De gemeente verwacht dat er in de komende drie jaar tussen de 100 en 200 openbare laadpalen bij komen, bovenop de huidige 120 laadpalen.

Lage prijs
Naast de beschikbaarheid van laadpalen was een lage prijs een belangrijk uitgangspunt in de aanbesteding: 31 cent per kWh. De laadpalen leveren 100 procent Nederlandse groene stroom, die voor een groot deel is opgewekt door lokale windmolens en zonnepanelen.

Tevreden
Wethouder Verkeer en Vervoer Astrid van Eekelen is tevreden met het initiatief, vooral ook over de prijs van de geleverde elektriciteit. “Ik ben blij dat we het lage tarief van 31 cent per kWh hebben weten te behouden. En dat we tegelijk voor meer openbare laadpalen in onze gemeente zorgen. We willen het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor inwoners om elektrisch te rijden. Dit is schoner en zuiniger en draagt daarmee bij aan onze doelstelling om een groene en duurzame woongemeente te zijn.”

Slimme laadtechnieken
Nieuwe laadpalen zullen worden voorzien van slimme laadtechnieken, waardoor ze pieken en dalen in het stroomnet op kunnen vangen. Elektrische auto’s kunnen op die manier bij gaan dragen aan het stabiel maken van het energienet. Zo kan er op termijn ook tijdelijk energie worden uitgewisseld vanuit de auto naar het netwerk op momenten waarop er een energietekort dreigt.

Aanbesteding
De aanbesteding is samen met totaal dertig Zuid-Hollandse gemeenten gedaan. Hierdoor is het de grootste aanbesteding voor openbare oplaadpunten in Nederland. De aanvraag van een openbare laadpaal gaat in alle deelnemende gemeenten via de website www.laadpaalnodig.nl. Gebruikers van de laadpalen kunnen de laadsessies zowel starten, stoppen en betalen via een speciale laadpas als via de app.

In alle dertig gemeenten samen worden er de komende drie jaar naar verwachting totaal vierduizend nieuwe laadpunten geplaatst.