De maand april is uitgeroepen tot maand van de Senioren en Veiligheid. Ouderen, maar ook hun (klein)kinderen en verzorgers, krijgen deze maand concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer van oplichting worden. 

In september heeft vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne senioren en veiligheid plaatsgevonden. Onder de slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’ werd gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden.

Mede gezien het succes van de campagne is besloten om de maand april uit te roepen tot de maand van senioren en veiligheid en dan ook de campagne te herhalen. De gemeente Leidschendam-Voorburg ondersteunt de campagne, waarbij onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ aandacht wordt besteed aan verschillende vormen van criminaliteit. Denk aan meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid. Het doel is senioren hiertegen weerbaarder te maken.

Op 15 en 22 april zijn gratis online presentaties (webinars) te volgen over spoofing en veilig internetten. Over verschillende fenomenen waar senioren slachtoffer van kunnen worden zijn vier webinars (online uitzendingen) gemaakt. Catherine Keyl presenteert deze. Deskundigen van onder andere de politie en de ouderenbonden bespreken tijdens elk webinar een specifiek fenomeen waar senioren slachtoffer van kunnen worden. Kijk voor meer informatie op de website 'Maak het ze niet te makkelijk'.

15 april: webinar over spoofing
Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’; bij spoofing nemen oplichters een andere identiteit aan. De oplichter kan zich bijvoorbeeld telefonisch voordoen als iemand van uw bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor ook daadwerkelijk het nummer van de bank op uw telefoon verschijnt. De oplichter zegt dat er wat mis is met uw betaalrekening en vraagt u naar uw privé- of inloggegevens. Of vraagt of u geld wilt overmaken naar een zogenaamde veilige rekening. Trap er niet in!  Wilt u meer weten en tips ontvangen? Volg dan op 15 april om 10:30 uur het webinar over spoofing. Ook meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude en phishing komt aan bod.

22 april: webinar over online veiligheid
Oplichters maken ook gebruik van het internet. Steeds vaker proberen zij binnen te komen in andermans telefoon of computer om gegevens te stelen of schade aan te richten. Wilt u weten hoe u zich veilig in de online wereld kunt begeven? Volg dan op 22 april om 10:30 uur het webinar over online veiligheid.

Babbeltiplijn: elke woensdag in april
Heeft u vragen over digitale fraude, babbeltrucs of oplichting via WhatsApp? Wilt u persoonlijke tips ontvangen? Of bent u slachtoffer geworden en wilt u graag uw verhaal vertellen? Bel dan naar de Babbeltiplijn: 030 340 0670. Dat kan elke woensdag in april tussen 9:00 en 17:00 uur.

Foto ter illustratie: Pixabay