De bouw van het nieuwe Veurs Voorburg aan de Delflandlaan in Voorburg is gestart. De school staat te springen om het inmiddels 65 jaar oude pand aan de Van Horvettestraat in te ruilen voor een eigentijds en duurzaam nieuw gebouw.

Ondanks de coronamaatregelen, waardoor deze mijlpaal voor de school helaas soberder dan gewenst gevierd kon worden, is toch feestelijk stilgestaan bij de start bouw. Eerstejaars leerlingen Celinio Mangrey en Linda Rozenburg hebben het symbolische startschot voor de bouw gegeven, onder toeziend oog van Remco Hulsbergen en Korneel van den Bulck (schooldirectie Veurs Voorburg) en Peter Lamers, bestuurder van Stichting Scholengroep Spinoza.

Het nieuwe gebouw, dat in samenspraak met gemeente Leidschendam-Voorburg gerealiseerd wordt, vormt het sluitstuk van een langlopend dossier binnen de gemeente. Wethouder Juliëtte Bouw (Onderwijs): “Na vele jaren wachten, waarin telkens weer nieuwe plannen moesten worden gemaakt, gaat de bouw nu echt van start! Met de eerste paal leggen we de basis voor de het nieuwe schoolgebouw voor Veurs Voorburg. Goede huisvesting is een voorwaarde voor goed onderwijs. Er komt een prachtig schoolgebouw dat past bij de eisen van deze tijd: schoon, veilig, en duurzaam, maar ook flexibel in gebruik. Hiermee kan de school weer jaren vooruit!”

In 2016 werd besloten dat Veurs Voorburg niet op haar huidige adres aan de Van Horvettestraat, maar op een nieuwe plek de ruimte zou krijgen voor nieuwbouw. Aan de Delflandlaan, naast basisschool De Cascade, de turnhal en kinderdagverblijf Pinkeltje. Wethouder Astrid van Eekelen: ”De bouw van Veurs Voorburg is het laatste puzzelstukje in de gebiedsontwikkeling rondom de Rijnlandlaan. Het is mooi om te zien hoe alles steeds meer vorm krijgt en aansluit op elkaar. Wonen, groen, onderwijs en kinderopvang.”

Afgelopen anderhalf jaar is hard gewerkt aan het gebouwontwerp dat in samenspraak met de gebruikers is gemaakt onder leiding van Atelier Pro Architekten uit Den Haag. Het nieuwe gebouw biedt ruimte aan 400 vmbo-leerlingen en zal beschikken over diverse praktijklokalen, een wijkrestaurant en een winkel. Gymlessen kunnen worden gegeven in de inpandige gymzaal. De centrale aula vormt het hart van de school en is direct verbonden met het schoolplein dat parallel aan het nieuwe Rijnlandpad komt te liggen.

“We hebben gekozen voor een overzichtelijk en compact gebouw, zodat we een geborgen en huiselijk karakter kunnen realiseren voor onze leerlingen.”, aldus schooldirecteur Remco Hulsbergen. Locatiedirecteur Korneel van den Bulck vult aan: “We kunnen ook aan de buurt laten zien wat we doen, omdat de leskeuken, het restaurant en de winkel met grote ramen aan de Delflandlaan letterlijk een kijkje in de keuken geven. Doel was om een plek te maken waar leerlingen en personeel met recht trots op kunnen zijn en dat is volgens ons met dit ontwerp ook heel goed gelukt”.

De oplevering staat gepland op 8 april 2022 en in de zomer van 2022 vindt de verhuizing plaats. Het schooljaar 2022-2023 start dan in het nieuwe gebouw.

Foto: Veurs Voorburg