Uit het Steden & Streken Merkenonderzoek 2021 blijkt dat voorsteden het zwaar te verduren hebben sinds de coronacrisis. Leidschendam-Voorburg denderde maar liefst 22 plaatsen naar beneden in de top 100 van aantrekkelijkste gemeenten.

Het Steden & Streken Merkenonderzoek monitort de reputatie van de 100 grootste gemeenten en van alle streken en provincies onder 77.500 Nederlanders.

Leidschendam-Voorburg verloor in coronatijd zijn glans en zakt naar plek 79 in de top 100 van aantrekkelijkste gemeenten. Merkadviseur Hendrik Beerda verklaart: ‘De meeste groeisteden scoorden al mager door het ontbreken van historische allure en een rijk cultuuraanbod. In coronatijd komt daarbij dat mensen in deze steden de nodige recreatieve voorzieningen en omringende natuur missen. Om deze gemeenten er naar alle lockdowns weer bovenop te krijgen, is de ontwikkeling van een onderscheidend cultuur- of sportaanbod broodnodig.’

Den Haag lijkt door de coronacrisis een beetje uit trek bij de gemiddelde Nederlander. Op de lijst van meest populaire steden zakt de hofstad van de vierde naar de zesde plek. Utrecht, Maastricht en Amsterdam staan op respectievelijk de eerste, tweede en derde plek.

Middelgrote steden met een historisch centrum blijven in trek, terwijl voorsteden uit de gratie raken door een gebrek aan cultuur en sport. Maastricht heeft de hoogste bewonerstevredenheid. Delft blijft steken op de vijfde plek en Den Haag staat nu op 16 (dat was 17).

Bron: AD