De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft zich aangesloten bij de 'Nederlandse Schuldhulproute'.  De gemeente wil inwoners hiermee handvatten bieden om te voorkomen dat schulden hen boven het hoofd groeien. Directe aanleiding hiervoor is de coronacrisis, waardoor veel mensen al maandenlang te kampen hebben met een terugval in hun inkomen.

Wethouder Nadine Stemerdink: “Geldproblemen kunnen iedereen overkomen en zeker in deze tijd. Als gemeente willen we inwoners en ondernemers oproepen om niet af te wachten, maar actief hulp te zoeken. Zowel binnen als buiten onze gemeente zijn er organisaties en regelingen die je verder kunnen helpen. Via de Nederlandse Schuldhulproute vind je snel de hulp die past bij jouw financiële situatie.”

Geldfit
Via de website Geldfit.nl krijgen gebruikers toegang tot de Nederlandse Schuldhulproute. Op de site vult een bezoeker een lijst met vragen in. Op basis van de antwoorden biedt de site een route met mogelijke oplossingen. Van zelfhulptips tot ondersteuning bij geldproblemen en schuldhulpverlening via zowel landelijke als lokale organisaties en de gemeente. Daarnaast is er een speciaal landelijk telefoonnummer 0800 8115 waar mensen met geldzorgen advies kunnen krijgen.

Ondernemershulp
Voor ondernemers is er een aparte vragenlijst die inzicht geeft in welke hulp voor hen beschikbaar is. Van regelingen tot schuldhulpverlening speciaal voor ondernemers. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is samen met Geldfit een landelijke campagne gestart voor ondernemers met geldproblemen. Vanuit het idee ‘de eerste stap helpt je verder’ worden ondernemers opgeroepen zo snel mogelijk hulp te zoeken bij financiële problemen.

De gemeente Leidschendam-Voorburg sluit zich bij deze campagne aan.

Nederlandse Schuldhulproute
Mensen met financiële problemen wachten gemiddeld vijf jaar met het vragen van hulp. Hierdoor kunnen beginnende geldproblemen uitgroeien tot grote schulden. Om inwoners en ondernemers van Leidschendam-Voorburg sneller hulp aan te bieden, is de gemeente sinds februari aangesloten bij de Nederlandse Schuldhulproute.

De Nederlandse Schuldhulproute is een platform dat werkt aan een schuldenvrij Nederland. Zo zijn er verschillende bedrijven bij aangesloten, waaronder banken en verzekeraars. Als deze bedrijven zien dat een klant of medewerker mogelijk geldproblemen heeft, dan verwijzen zij actief door naar lokale hulp.

Foto: Mikhail Nilov (via Pexels)