GBLV-raadslid Sanja Duijvestijn trok er afgelopen zondag met wijkvertegenwoordiger Ap de Heus op uit om de afvalproblematiek onder ogen te nemen. In drie uur tijd fietsen de twee langs tachtig containers. 

Met Ap en de App
De Heus heeft er zijn missie van gemaakt het probleem van afvaldumping in beeld te brengen. Wekelijks stuurt hij tientallen foto's van bij containers gedumpt afval naar wethouders, raadsleden en lokale media. Onlangs ging hij op stap met wethouder Van Eekelen.

Dit weekend dus met Sanja Duijvestijn, die de gelegenheid te baat nam om de Buiten Beter-app uit te testen. Daarop kan men meldingen maken van zaken in de publieke ruimte waar de gemeente iets mee zou moeten doen. De app stuurt de melding automatisch door naar de juiste gemeente.

Geen nieuw probleem
Duijvestijn herkent de problematiek maar al te goed. Ze woont dan ook al sinds haar 19e in de gemeente. "Weet je, ik ken de gemeente op mijn duimpje... Ik ken de afvalhotspots en ben daar vanaf dag 1 mee bezig, ook door het zelf te melden aan Avalex en het op te ruimen met GBLV-voor-een-schoon-LV; en door de wethouders erop te wijzen dat er meer gecommuniceerd moet worden. Via Het Krantje, via de gemeentelijke nieuwsbrief. Via sociale media." 

Het raadslid bestrijdt echter dat om een nieuw probleem gaat, dat pas is ontstaan na de introductie van de ondergrondse containers. "De eerste ondergrondse containers werden in 2009 al door wethouder Van Ostaijen in gebruik genomen. Ook toen was er al sprake van bijplaatsingen van zwerfafval."

Zonder de burger gaat 't niet
Duijvestijn ziet dan ook niet enkel een rol weggelegd voor Avalex en gemeente, maar ook voor burgers zelf. Zo kwam ze in de wijk Prinsenhof in Leidschendam betrokken buurtbewoner Walter Schijf tegen, die bezig was rommel bij de containers op te ruimen. Het grofvuil werd bij Avalex aangemeld. 

Anderen zouden een voorbeeld aan Schijf kunnen nemen, meent Duijvestijn. "(Zwerf)afval is een landelijk probleem. Problemen zijn er om opgelost te worden. Dat kan samen!," aldus het raadslid. "Er zijn inwoners die zich daar voor inzetten. Van jong tot oud, die er met een afvalgrijper op uit trekken."

En anders is er altijd nog de Buiten Beter-app.

Foto: Ap de Heus