Wethouder Floor Kist heeft samen met Hanneke Ormondt van MeerBomenNu, het startschot gegeven voor een zaailingen-oogstdag op voormalig Park Schakenbosch.

Daarna gingen een aantal vrijwilligers in duo's verspreid over verschillende zones van het park (dus geheel Corona-proof) de zaailingen oogsten onder toezicht van ecoloog Franke van der Laan. De zaailingen worden gelabeld en elders ingekuild in een zogenoemde 'bomenhub'. Daarna worden ze nog dit seizoen op diverse plantlocaties in Zuid-Holland uitgeplant.

Meer bomen = meer blijheid
Wethouder Floor Kist van gemeente Leidschendam-Voorburg reageerde enthousiast op de actie: “Bomen zijn emotie. Overal waar we bomen planten, worden mensen blij. En als we het wagen om bomen te kappen, zelfs zieke bomen, dan komen mensen in actie. Meer bomen = meer blijheid.”

De Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg sluit zich hier graag bij aan. De Stichting zet zich al langer in voor het behoud van groen en de aanplant van meer bomen. Bomen dragen immers bij aan een gezondere leefomgeving en helpen tegen klimaatverandering. De Stichting Duurzaam heeft onlangs een Toekomstvisie Vergroening uitgegeven met de oproep in Leidschendam-Voorburg jaarlijks tenminste 800 bomen te planten. De nu geoogste zaailingen dragen hopelijk bij aan meer bomen in Zuid-Holland en zeker in Leidschendam-Voorburg. Vrijwilliger Sander Wennekers, mede-organisator van de zaailingen-Oogstdag: In de Toekomstnotitie Vergroening doen we vele praktische voorstellen om onze gemeente verder te vergroenen. Deze oogstdag past hier prachtig in'.

Momenteel wemelt Park Schakenbosch van de overdadige zaailingen. De meeste daarvan zijn, ongeacht de toekomstplannen voor het park, geen lang leven beschoren. Ze sterven af omdat ze te weinig licht krijgen, of ze worden weggemaaid met een bosmaaier. Jammer, want een zaailing of tak van een vlier, wilg, populier, eik of andere boom kan het begin van een nieuwe boom of struik zijn. De ecologische crisis waar we in verkeren vereist urgente en grootschalige actie. Daarom hebben Urgenda, Stichting Meer Groen en Caring Farmers het landelijk actieprogramma MeerBomenNu opgericht om elke winter honderdduizenden zaailingen te oogsten en elders uit te planten. De droom van de organisatie is dat over een paar jaar elke gemeente binnen haar klimaatadaptatie en mitigatiebeleid het oogsten, inleveren en uitplanten van zaailingen faciliteert. De bosmaaier kan dan in de schuur blijven.