“Wij kunnen als gemeente niet zelf zorgen dat de Vliet dichtvriest”, is het antwoord van Stadsbeheer Leidschendam-Voorburg op de vraag van vele stadsgenoten of er in het weekeinde op De Vliet geschaatst kan worden. “
De waterschappen gaan over het stil zetten van de poldergemalen en de provincie gaat over het vaarwegbeheer/vaarwegverbod. Als de Vliet dik genoeg dichtvriest dat is schaatsen hierop toegestaan, net als wandelen, hardlopen en fietsen in de buitenlucht, en wensen wij iedereen veel schaatsplezier. Maar let op, ten alle tijden geldt: vermijd drukte en houd je aan de coronamaatregelen, ook op het ijs”.

Navraag bij het Hoogheemraadschap van Delfland leert dat Provincie Zuid-Holland gaat over het mogelijk stilleggen van de vaart over de Schie en de Vliet. Wel laten zij weten dat de kans heel minimaal is dat er een behoorlijke ijslaag op De Vliet zal komen te liggen omdat het water dat nog afgevoerd moet worden via poldergemalen vanaf de polders worden geloosd in onder meer De Vliet, zodat het niet voor de hand ligt dat straks schaatsen mogelijk is. “Vanaf dinsdag gaat het ook weer dooien, dus dan is de aanwas van ijs gewoonweg niet groot genoeg. Daar heb je toch enkele weken voor nodig”, aldus een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Om de groei van het ijs te bevorderen heeft de gemeente Den Haag woensdag besloten om een vaarverbod in te voeren voor de Haagse wateren. Eerder voerde Leiden een zelfde besluit door. Met het afsluiten van de Haagse wateren voor vaarverkeer hoopt de gemeente het ijs lang genoeg ongemoeid te laten, zodat er een dikke ijslaag kan groeien. Als die laag dik genoeg is, kan er geschaatst worden. Volgens het KNMI is daar ongeveer 4 à 5 centimeter ijs voor nodig. Als een grote mensenmassa tegelijkertijd wil schaatsen, moet het ijs maar liefst 27 centimeter dik zijn.

Contactgegevens Midvliet

Algemene correspondentie
Postbus 1042
2260 BA  Leidschendam

Studioadres & Bezoekadres
Damlaan 35a
2265 AL Leidschendam

Telefoon studio: 070-3202266
Redactie: redactie@midvliet.nl
E-mail: info@midvliet.nl

 

Radio & Televisie

Radio
Ether: 107.2 Mhz, 107.9 Mhz
DAB+: kanaal 11B (DAB lokaal 45)
Ziggo analoog: 92.9 Mhz
Ziggo digitaal: 916
KPN  digitaal: 1189
XS4All digitaal: 1189
Of via de livestream

Televisie
Ziggo: kanaal 41
KPN:  kanaal 1489
XS4All: kanaal 1489
Of via de livestream