Inwoners met een laag inkomen ontvangen in februari van de gemeente gratis drie wasbare mondkapjes. De gemeenteraad had hiertoe op 17 november een motie aangenomen. Bijna 3.000 inwoners met een Ooievaarspas krijgen de mondkapjes in februari thuisgestuurd.

Extra uitgave
Sinds 1 december 2020 geldt in Nederland een mondkapjesplicht in publiek toegankelijke binnenruimtes voor alle mensen vanaf 13 jaar. Bijvoorbeeld in de supermarkt en het openbaar vervoer. Voor veel minima is dat een aanslag op de portemonnee, zeker als een gezin uit meerdere leden bestaat.

“We willen dat al onze inwoners zich aan de maatregelen houden en gezond en veilig de noodzakelijke boodschappen kunnen blijven doen," zegt wethouder Nadine Stemerdink, die positief is over het initiatief. "Wanneer je een laag inkomen hebt, is de aanschaf van mondkapjes een extra uitgave. Daarom ben ik blij dat we alle inwoners met een Ooievaarspas gratis mondkapjes kunnen toesturen.”

Dorrepaal
De pakketjes met mondkapjes zijn samengesteld door medewerkers van Buitengoed Dorrepaal. Hier werken volwassenen met een verstandelijke beperking. De kosten voor de mondkapjes worden vergoed vanuit het steunmaatregelenbudget voor de coronacrisis van de gemeente.

Ooievaarspas
Inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm hebben recht op een Ooievaarspas. Pashouders kunnen gratis of met korting deelnemen aan verenigingen en activiteiten.