Wethouder Astrid van Eekelen heeft wijkvertegenwoordiger Ap de Heus afgelopen weekend vergezeld op diens wekelijkse afvalrondje door Leidschendam-Voorburg.

Van Eekelen reed zondagmiddag mee om eens zelf met eigen ogen te zien hoe erg het gesteld is met de hoeveelheid afval die naast de containers terecht komt. Afgelopen maand had ze de gemeenteraad voorgehouden dat een derde van de troep die de Heus op de gevoelige plaat legt keurig is aangemeld bij Avalex, en ook dezelfde dag nog opgehaald wordt.

Volgens De Heus klopt dat van geen kanten, aangezien hij zijn rondje op zater- en zondagen doet. En dan wordt er geen afval opgehaald. De zelfbenoemde wijkvertegenwoordiger en officieuze dorpsfotograaf voelde zich zodoende in zijn integriteit aangetast. Het fietstochtje met de wethouder bood de gelegenheid de lucht te klaren.

Gesplitste verantwoordelijkheid
De Heus vindt het niet terecht dat Van Eekelen steeds kop van jut is vanwege de vuilnisproblematiek. Wethouder Nadine Stemerdink is namelijk verantwoordelijk voor het grofvuil en zwerfvuil dat naast de container ligt, en Van Eekelen gaat over de containers die vol zijn. "Ik vind: er moet niet één wethouder de schuld krijgen als er twee wethouders over gaan," zegt De Heus. Hij zegt het dan ook jammer te vinden dat wethouder Stemerdink er niet bij kon zijn.

"Er is veel geleerd met deze afvalroute: er waren veel papiercontainers die vol waren, maar er waren ook papier containers die nog niet vol waren. Ook stond er nog veel karton naast dat niet klein was gemaakt door de bewoners."

Tijdens de afvalroute door de gemeente kwamen De Heus en wethouder Van Eekelen in Leidschendam nog een moeder met twee kinderen tegen, die juist bezig waren met een schoonmaakactie. De wethouder nam na een welgemeend compliment meteen even de gelegenheid te baat om een handje mee te helpen, vertelt De Heus. "Ze vond het geweldig wat de twee kinderen met hun moeder deden om de rommel op te ruimen."
 

VanEekelenhelptmetschoonmaak
Op de Hoveniersingel waren deze kinderen juist bezig zwerfvuil op te ruimen (foto's: Ap de Heus)