Er is iets goed mis gegaan in het voortraject rond de realisatie van villapark Vliethaven in Leidschendam-Voorburg. De provincie Zuid-Holland heeft de bouw van de luxe woonwijk aan de Vliet gestaakt.

Volgens de provincie Zuid-Holland heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg aan een belangrijke eis niet voldaan. Het verdwijnen van het oude bedrijfsterrein aan de Vliet moet namelijk gecompenseerd worden met een nieuw terrein of andere werkplekken. Vastgoedontwikkelaar Niersman Bouw Haaglanden en de gemeente Leidschendam-Voorburg dreigen nu over en weer met rechtszaken.

'Er is in het voortraject echt iets mis gegaan', zegt Anne Koning, gedeputeerde provincie Zuid-Holland. 'Als je een bedrijven terrein wil veranderen moet je aantonen dat er genoeg plek voor werken overblijft. En dat is niet gebeurd.' De provincie heeft daarom een stop op de ontwikkeling gezet, de bouw kan niet verder totdat aan de voorwaarden is voldaan.

Waarom dit nog niet is gebeurd, is nog onduidelijk. Mark Niersman van het gelijknamig bouwbedrijf in Leidschendam-Voorburg heeft dit nog nooit meegemaakt. Hij vindt het onbegrijpelijk. 'Er is eigenlijk een vormfout gemaakt door de gemeente, omdat ze een e-formulier op een bepaald moment niet hebben ingevuld. En dat wordt nu over onze rug uitgevochten.' Het bouwbedrijf overweegt een rechtszaak tegen de gemeente én tegen de provincie aan te spannen. 'Dit is nogal een streep door de rekening, want alles stond klaar om in de verkoop te gaan. We hadden 2.500 vooraanmeldingen voor 79 woningen, dus er was heel veel belangstelling voor', zegt directeur Niersman tegen mediapartner Omroep West.

De provincie hoopt dat de gemeente contact zoekt om orde op zaken te stellen. Als de gemeente alsnog een bedrijfsterrein of andere nieuwe werkplekken aanwijst, kan de ontwikkeling gewoon weer doorgaan. Bouwonderneming Niersman heeft er een hard hoofd in na een gesprek met verantwoordelijk wethouder Jan-Willem Rouwendaal.

Foto: impressie Vliethaven