Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Zoeken

Nieuws uit Leidschendam-Voorburg

Harm Smit, jarenlang directeur van de Bibliotheek aan de Vliet in Leidschendam-Voorburg en Rijswijk heeft donderdag feestelijk afscheid genomen.

In het bijzijn van veel collega’s, bestuurders en vrienden is hij op Landgoed Te Werve in Rijswijk officieel uitgezwaaid. Smit gaat met vervroegd pensioen. Nu kan de voormalig directeur gaan genieten van een rustiger leven in zijn geliefde Drachten en zich verlekkeren met het lezen van een boek. Iets waar Smit de afgelopen jaren wellicht te weinig tijd voor heeft gehad in zijn hectische baan.

Door ontwikkelingen op allerlei gebied en de coronacrisis die er dit jaar nog bovenop kwam werd het improvisatievermogen van de bibliotheekdirecteur danig op de proef gesteld. Ook hier kwam hij weer uit de strijd als een meer dan uitstekend manager. Tijdens de receptie waren vertegenwoordigers van de colleges van zowel Rijswijk als Leidschendam-Voorburg dan ook meer dan lovend over de aimabele bestuurder. 

Standvastige partner
Ook Astrid van Eekelen, de VVD-wethouder, stak de loftrompet over hem:

“Ik heb je leren kennen als een standvastige, betrokken partner. Een directeur die altijd voor en tussen zijn mensen stond. En je was er altijd als we je nodig hadden. Ik herinner me dat ook nog uit de tijd dat mijn eigen jongens klein waren. Elke week stapten we op de fiets, met een tasje vol met boeken uit de bieb. Bij binnenkomst renden ze gelijk naar de bak met ‘nieuwe’ boeken. De bibliotheek was echt een beleving. We gingen ook wel eens naar het voorleesuurtje. Juist het contact met andere kindjes en het samen luisteren naar- en praten over boeken verbindt. Dat geldt voor zowel jong als oud. De verbinding zocht je niet alleen met inwoners, maar ook met de cultuurpartners in onze gemeente. Je hebt je hard gemaakt voor een cultuurpodium. En dit terwijl, volgens jouw eigen woorden, je werkzaamheden ‘slechts’ 25% cultuur omvatten en zich voor 75% richten op educatieve en maatschappelijke taken. Jouw laatste maanden als directeur van de bibliotheek waren misschien wel de meest bijzondere. Een complete lockdown hebben wij allen niet eerder meegemaakt. Ik vind dat je de bibliotheek er goed doorheen hebt geloodst.”

Betrokken en bevlogen
“Harm is de Rijswijkse bestuurder die ik het langst ken”, vertelt de Rijswijkse wethouder Björn Lugthart. “Wij gaan terug tot 2010, tien jaar al dat we elkaar al kennen. Harm is een betrokken en bevlogen directeur. Die bevlogenheid bleek wel toen wij het concept huis van de stad aan hem presenteerden. Direct zag hij kansen wat het samenwerken in één gebouw met de bibliotheek. Welzijn Rijswijk, Trias en de gemeente kon betekenen. Jammer dat hij gaat. Harm heeft een prachtige basis gelegd voor zijn opvolger.”

De opvolger van Smit werd intern gevonden. Het werd Gerard Hendriks die op 1 september het stokje van hem overnam.

Harm Smit trad in 1998 aan als directeur van de Bibliotheek Rijswijk, die in 2012 met Bibliotheek Leidschendam-Voorburg fuseerde tot de Bibliotheek aan de Vliet, waarvan hij de eerste directeur/bestuurder werd. Daarvoor vervulde hij diverse functies bij bibliotheken (oa Zoetermeer en Harlingen). In totaal zat Smit 43 jaar in het bibliotheekwezen.

Harm Smit 4
Foto: Midvliet

Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether: 107.2 MHz, 107.9 MHz en DAB+
 Analoog via Ziggo: 92.9 MHz
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures