Boom kap potgieterlaan VoorburgDe gemeente Leidschendam-Voorburg gaat 270 bomen in Voorburg kappen.

Afgelopen zomer zomer heeft de gemeente meer dan 10.000 bomen laten controleren in de wijken Voorburg West, Voorburg Noord en in delen van Voorburg Oud, Midden en de wijk Bovenveen. Ongeveer de helft hiervan zal worden gesnoeid.

In totaal staan 270 bomen op de kaplijst; daarvan zegt de gemeente 268 nieuwe bomen terug te planten. De desbetreffende bomen worden gekapt omdat ze niet meer veilig zijn of omdat ze dood zijn door de extreem droge zomer, aldus de gemeente. Vijf bomen worden verwijderd omdat ze overmatig veel overlast veroorzaken.

Al deze bomen krijgen een blauwe stip en een lint. Het kapwerk vindt plaats in het laatste kwartaal van 2020. De meeste bomen worden vervangen door nieuwe bomen, tenzij er geen ruimte is om een nieuwe boom terug te planten. Dit is het geval als bomen die naast de gekapte boom staan, de vrijkomende ruimte gaan innemen.

De gemeente controleert eens in de drie jaar de toestand van alle bomen die in de openbare ruimte staan. In eerste instantie is dit een visuele controle: de boom wordt op zijn uiterlijke kenmerken beoordeeld. Gekeken wordt naar bijvoorbeeld schimmels en zwammen. Die kunnen een boom aantasten. Ook door ouderdom kan de kwaliteit van een boom achteruitgaan. Hierdoor kunnen takken afsterven of de hele boom doodgaan. Bij twijfel doet de gemeente nader (technisch) onderzoek. Holtes hoog in de boom worden bijvoorbeeld met hulp van een hoogwerker goed geïnspecteerd. Indien nodig meet de gemeente met apparatuur een boom door of onderwerpt een boom aan een trekproef.

Het CDA heeft inmiddels raadsvragen gesteld. De partij wil weten of de herplantingsplicht ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Meer informatie over het kappen van bomen staat op de website van de gemeente. Verleende kapvergunningen staan op de website 'Over uw buurt' (gebruik trefwoord 'kappen bomen').

Foto: een boom op de hoek van de Potgieterlaan en de Jacob Catsstraat in Voorburg