IMG 6409Wethouder Astrid van Eekelen heeft afgelopen zondagmiddag in Voorburg een zogeheten 'wormenhotel' geopend.

Onder het genot van een hapje en een drankje vierden buurtbewoners de feestelijke opening van hun wormenhotel annex compostkast. Buurtkinderen deelden vanaf een limonadestandje drank uit en deden een dansje op caraïbische klanken. Sommigen wisten honderduit te vertellen over de werking van het wormenhotel. Samen met enkele jonge assistenten verwijderde Van Eekelen en deponeerde zij een schepbeker etensresten in de compostkast.

Initiatiefneemsters Judith Geelen, Pauline Nieuwenhuizen en Elfried Logger zijn allen afkomstig uit de naastgelegen Laan van Oostenburg, die uitblinkt in projecten die de buurt leuker, sociale en vrolijker maken. Zo runt Geelen een minibuurtbiebje vanuit haar tuin, een kastje waar mensen boeken kunnen halen en brengen, en hebben meerdere buurtbewoners een 'boomtuintje' geadopteerd. Daarin plant men bloemen rond de Rode Meidoorns die de laan opsieren. Op de groenstrook aan de verscheen eerder een bijen/insektenhotel.

Astrid van Eekelen wist zich nog voor de geest te halen hoe de dames bij haar op de werkkamer kwamen praten over hoe de vuilnisophaal in de buurt beter geregeld kon worden en het gesprek via GFT kwam op het wormenhotel. Van Eekelen die als wethouder ook duurzaamheid in haar portefeuille heeft zitten, werd direct enthousiast van het plan. Ze had dan ook namens de gemeente Leidschendam-Voorburg graag geholpen om het wormenhotel te realiseren.

"Het schijnt prima compost op te leveren voor de tuin. Het is ook leuk voor de kinderen om in het wormenhotel te kijken. Het is belangrijk dat zij leren waar afval blijft en daar op een circulaire, duurzame manier mee om te gaan."

De drie initiatiefneemsters hopen dat het wormenhotel als inspiratie dient voor andere inwoners van Leidschendam-Voorburg om duurzame, ecovriendelijke initiatieven met hun buurt te verwezenlijken.

Een wormenhotel is een kast op straat waar buurtbewoners hun groente, fruit- en etensresten in composteren met behulp van wormen. Die eten het GTF-afval op, waardoor na er een maand of vijf compost overblijft. Die kan dan weer door buurtbewoners gebruikt worden om de tuin te bemesten. Op die manier ontstaat er een duurzame, ecologische kringloop. Op het dak van het "hotel" groeien plukkruiden en aardbeien voor de hele buurt.

Daarnaast heeft het wormenhotel een sociale functie: het biedt gelegenheid tot een praatje. Twintig bewoners uit de Voorburgse buurt hebben reeds een workshop gevolgd hoe de compostkast te gebruiken.

Foto's: Ap de Heus


wormenhotelab3

wormenhotelab5

wormenhotelab2

wormenhotelab1

IMG 6414