Opening pand Sint voor iedereen 5Wethouder Nadine Stemerdink verzorgde zaterdagmiddag de officiële opening van het nieuwe pakhuis van Sintvoorieder1 in Leidschendam.

In het voormalig kantoor van Landal Greenparks aan de Dokter van der Stamstraat verzorgen zo'n tweehonderd vrijwilligers daar komende maanden het sorteren van speelgoedartikelen die zijn gedoneerd door particulieren en bedrijven. Deze worden zorgvuldig geselecteerd op leeftijd, of het voor jongens of meisjes is en kwaliteit. "Elk spel wordt gecontroleerd of het schoon is en compleet," legt Sandra, bestuurslid communcatie, uit. In het pakhuis staan rijen met grote kartonnen bakken waar het gesorteerde speelgoed klaar wordt gezet voor de inpakkers.

Opvallend genoeg zijn het vooral de bakken voor jongere leeftijdscategorieën waar het speelgoed uitpuilt. "We zijn altijd op zoek naar speelgoed voor wat oudere kinderen, tieners. Daar is een dringend tekort aan." Speelgoed wat er niet nieuw uit ziet, wordt doorgezet naar de weggeefwinkel. "Als een kind zo'n cadeau uitpakt tijdens Sinterklaas moet het er natuurlijk uitzien alsof het nieuw is. Het mag geen teleurstelling zijn."

Ook voor wethouder Stemerdink, die symbolisch een pakket inpakte voor zo'n vijftig aanwezigen, was de magie van Sinterklaas motivatie geweest om een jaar eerder in zee te gaan met Sintvoorieder1. "Ik herinner me nog van vroeger, dat je als kind gespannen zat te wachten tot Sinterklaas kwam, en dat je dan gebonk op de deur hoorde, en dat er dan ineens een zak met cadeautjes op je stond te wachten. Dat gevoel gun je ieder kind."

Stemerdink vertelt dat ze van haar vader heeft meegekregen dat ieder mens telt en gelijkwaardig is. "Het mag niet zo zijn dat waar je wiegje staat en hoe vermogend je ouders zijn bepaalt of je dat soort momenten kent."

Ronald Offers van speelgoed IKROS verraste het gezelschap met een bestelwagen vol nieuw speelgoed. Deze donatie was tot stand gekomen via Joey Koeijvoets van Feel Good Radio, die met Leidschendam-Voorburg.tv partner is geworden van Sintvoorieder1. Komende weken gaan de vrijwilligers hard aan de slag om al het speelgoed in te nemen, te sorteren en in te pakken. Dat is nog een hele logistieke operatie. Vanaf 19 november begint men met uitrijden.

Sintvoorieder1 bestaat inmiddels 10 jaar en is sinds 2012 actief als officiële stichting. Ze is in 15 steden actief, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Den Haag en nu dus Leidschendam-Voorburg.

Vorig jaar werkte de stichting onder andere vanuit een pand in de Binckhorst. Verspreiding van de cadeaus vindt plaats via Voedselbanken en opvanghuizen. Vorig jaar heeft Sintervoorieder1 zo'n 10.000 cadeaus bezorgd. Vanwege de coronacrisis verwacht de stichting dit jaar zelfs nog meer cadeaus te bezorgen.

Foto's: Henk Knoester

Opening pand Sint voor iedereen 3
In het pakhuis wordt er al druk gesorteerd

Opening pand Sint voor iedereen 1
De stichting is blij met het nieuwe pand

Opening pand Sint voor iedereen 4
Bij een feestelijke opening horen natuurlijk hapjes & drankjes

Opening pand Sint voor iedereen 2
Van poppen tot spellen & puzzels zijn in het pakhuis te vinden