Ole Heil"Het blijft wat mij betreft inbraak en diefstal." Dat zegt raadslid Ole Heil (VVD) tegenover Midvliet over het gekraakte pand op de Haagvlietlaan in Voorburg.

Heil wil de krakers zo snel mogelijk het voormalige winkelpand uit hebben.

Nood breekt wet?

Anderhalve week geleden zochten krakers hun heil op de Haagvlietlaan. Zij werden onlangs uitgezet op de Fruitweg in Den Haag. Volgens het stel staan zij anders op straat, en buiten slapen is eveneens verboden. "Je moet toch ergens wonen," aldus een van de krakers.

Heil is afgelopen woensdag wezen praten met de krakers. "Voordat ik praat over mensen wil ik ook met de mensen hebben gesproken." Hij snapt dat zij ergens moeten wonen. Toch is hij van mening dat de krakers zo snel mogelijk uit het pand verwijderd dienen te worden. "Het is eigendom van iemand anders wat jij in bezit neemt, en in mijn beleving is dat diefstal."

Acht weken
Toch is het niet zo makkelijk krakers uit een woning te verwijderen. Sinds 2010 is kraken weliswaar verboden, maar dat wil niet zeggen dat je als bewoner zomaar uit huis gezet kan worden. Volgens Heil maken de krakers oneigenlijk gebruik van rechtsbescherming die rechtmatige bewoners genieten, om maar zo lang mogelijk te rekken. "Er staan nog steeds wel rechtsmiddelen tegen open en het duurt in de praktijk zo'n acht weken voordat mensen er weer uit zijn." 

Het VVD-raadslid heeft burgemeester Tigelaar gevraagd werk te maken om uitzetting te bespoedigen. Volgens hem zijn daar wel degelijk mogelijkheden toe. Hij hoopt dat de krakers volgende week het pand uit zijn.

"Ik wil in ieder geval een heel duidelijk signaal van de overheid, van de burgemeester dat we dit niet tolereren. Want anders zijn ze zometeen dit pand uit, en dan zitten ze volgende week weer in een ander pand.