Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Vacatures

Nieuws uit leidschendam-Voorburg
D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering in Leidschendam-Voorburg harde noten gekraakt over de koers van de coalitie VVD-CDA-PvdA-ChristenUnie/SGP. Van Maldegem spreekt van gebroken verkiezingsbeloftes en weinig keuzes die de gemeente verder helpen. Het zou de coalitie volgens hem aan lef ontbreken om echt te kiezen. "Hun politieke wurgreep trekt ondertussen wel de spaarpot van de gemeente leeg. Iedere maand halen wethouders 500.000 euro uit de algemene reserve," zo stelt Van Maldegem scherp.

Kadernota
Aanleiding voor Van Maldegems uitspraken is de Kadernota 2020 - 2023 van de coalitie, die dinsdagavond in de gemeenteraad werd besproken. In dit stuk zetten de burgemeester en wethouders de financiële lijnen uit voor de komende jaren. De coalitie grijpt daarin nauwelijks in in de jeugdzorg, terwijl de kosten de pan uitrijzen met stijgingen van meer dan 20 procent per jaar. "Daardoor moet op heel veel andere posten wel ingegrepen worden, zoals in het onderwijs en het vervoer van leerlingen die zonder hulp niet of moeilijk op school komen. En dan hangen er nog 1 miljoen euro aan bezuinigingen boven de markt.

Belastingverhoging
"Daarnaast verhoogt de coalitie de belastingen die inwoners en bedrijven moeten betalen met ruim 1 miljoen euro in 2021. Zo gaan alle hondenbezitters gaan meer betalen voor hun huisdier en schiet de rioolheffing volgend jaar met 750.000 euro omhoog. Volgens Van Maldegem is de verkoop van Eneco pure financiële noodzaak geworden. "Als die aandelenverkoop niet doorgaat, dan heeft de gemeente over vier jaar nog maar 18 miljoen euro in de spaarpot, tegen 48 miljoen euro begin 2019."

Slechte keuzes
"De coalitie leegt iedere week halfvolle vuilnisbakken wat in twee jaar tijd 1 miljoen euro kost, en denkt nog steeds na over een brug van 15 tot 20 miljoen euro die niet verbindt." Dat zijn naar de mening van Van Maldegem ronduit slechte keuzes. De D66-fractievoorzitter zou daarnaast graag zien dat de gemeente in financieel zware tijden naar zichzelf zou kijken. "De rekeningen van de inhuur van allerlei externe adviseurs en onderzoeken kunnen wel een paar onsjes minder."

Tegenbegroting
De D66-fractie heeft een tegenbegroting opgesteld die toont hoe het anders kan. "Enkele keuzes daarin zijn lastig en soms pijnlijk, maar de gemeente kan niet eeuwig op te grote voet voort blijven gaan," aldus Van Maldegem. Als een van die pijnlijke keuzes noemt Van Maldegem een structurele korting op alle subsidies van 5 procent. "Dat raakt veel verenigingen en organisaties in onze gemeente." Maar daar staat wel extra geld voor cultuur tegenover. "En daaraan geeft Leidschendam-Voorburg echt heel weinig geld aan uit," stelt de D66-voorman.

Anders en beter
Als de gemeenteraad in meerderheid achter de dekkende D66-begroting zou staan, stijgt de rioolheffing niet, gaan viervoeters niet meer kosten, komt er meer geld voor onderwijs, leerlingenvervoer, metingen van de luchtkwaliteit en dus cultuur. En de gemeente zou financiële buffers opbouwen voor tegenvallers. "Want die komen natuurlijk ooit weer om de hoek kijken." Ook zou de gemeente de positie van de rekenkamercommissie niet uithollen. Deze onafhankelijke commissie adviseert de gemeenteraad over de financiën. "Hoe pijnlijk is het dat de coalitie juist op die instantie wil bezuinigen. Alsof het is om kritiek op het financieel beleid te voorkomen," aldus Van Maldegem.

Jacco in de raadszaal
Jacco van Maldegem
Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

 Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren

  Vacatures