Orgelliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen.

Op zondagmiddag 26 mei om 15.00 uur bespeelt Gerard Legierse het majestueuze hoofdorgel van de Bonifatiuskerk aan de Van Vredenburchweg 67 in Rijswijk. Op het hoofdorgel (Kam en Van der Meulen uit 1841 met drie klavieren en pedaal en 40 registers) voert Gerard Legierse werken uit van J.S. Bach, A. Guilmant, O. Messiaen, J. Langlais en L. Boëllmann. Het bijzondere van dit concert is dat het een inkijk geeft in de verschillende manieren om dit muziekinstrument te bespelen. Van verschillende composities en componisten biedt het een scala aan klankkleur, variaties en emoties, die de luisteraar zullen imponeren.

Gerard Legierse (1951) kreeg zijn eerste pianolessen van Ton Vijverberg. Hij studeerde daarna aan het Rotterdams Con¬ser¬vatorium de hoofdvakken orgel en piano resp. bij André Verwoerd en Elly Salomé. In 1977 en 1980 sloot hij deze stu¬dies af met het behalen van de beide diploma's. Vervolgens studeerde hij hoofd¬vak koordirectie bij Barend Schuurman al¬daar. In 1979 behaalde hij het solistendiploma ‘met onder¬schei¬ding’. In 1989 studeerde hij aan het Conservatoire Natio¬nal de Région de Paris interpretatie en improvisatie bij Marie-Louise Jaquet en Jean Langlais, welke studie hij afsloot met ‘une médaille d'or’. Aan dit Conservatoire behaalde hij in 1991 de ‘Prix d'Excellence’. Daarmee behoort hij tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. Gerard concerteert regelmatig in binnen- en buitenland en verzorgde vele malen orgelbespelingen voor de radio. Sinds oktober 2004 is hij als organist verbonden aan de H. Bonifatiuskerk te Rijswijk en dirigent van de schola, de koorschool en het parochieel gemengd koor Gloria Deo aldaar. In die functie werkte hij als dirigent/organist mee aan verschillende rechtstreekse televisie-uitzendingen voor de KRO-NCRV in 2021 en 2022 en verzorgde Gerard op 21 mei 2023 met de schola de viering in de Friezenkerk in Rome.

De Concertcommissie Muziek in de Bonifatius heeft onlangs een CD uitgebracht van het orgelconcert dat Gerard Legierse op 25 juni 2023 heeft gegeven in de Bonifatiuskerk. Op de CD staan werken van J.S. Bach, F. Mendelssohn Bartholdy, M. Reger, C.A. Franck en A. Guilmant. De CD is na afloop van het concert te verkrijgen.

Dit orgelconcert is onderdeel van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.


Door: Peter van der Aar.
Bron: persbereicht 'Muziek in de Bonifatius'. 
Foto: Gerard Legierse (foto: Tino van Dam)

Gerard Legierse  Foto Tino van Dam