Een vaartochtje over dé verkeersader van de 17e eeuw?

Tijdreizen kan misschien niet echt, maar wel in Virtual Reality. Vanaf nu kun je op meerdere plekken tussen Leiden en Delft 360° rondkijken in het verleden. Waan je in de 17e eeuw en ontmoet de mensen van toen. Geschiedenis en digitale technologie ontmoeten elkaar in dit project van Stichting Verborgen Stad.

Drukste halte van Europa
Een van de ‘hotspots’ ligt halverwege Leiden en Delft. Bij Leidschendam, of toen de Leytse Dam, is veel te zien. Want de sluis in de dam vormde een knelpunt waardoor schippers en reizigers hier moesten wachten. Dit was in de 17e eeuw misschien wel de drukste halte van Holland, en daarmee van Europa. Het is een tijd van ongekende economische bloei en je komt hier dan ook handelaren, reizigers en migranten uit alle windstreken tegen. Letterlijk honderdduizenden passagiers komen hier jaarlijks met de trekschuit langs. De trekvaart was het eerste openbaar vervoersnetwerk ooit; de intercity van de 17e eeuw.

Tocht door de 17e eeuw
Eerder kon je al bij Drievliet in het verleden rondkijken, of in 17e-eeuws Leiden. En in Delft, op de plek waar Vermeer zijn beroemde gezicht op Delft schilderde. Op zaterdag 15 april, tijdens de eerste editie van de Historische Trekvaartendag, – tevens Erfgoeddag – wordt ook Leidschendam gepresenteerd. Daarmee is de tocht over de Vliet compleet. Deze nieuwste hotspot bevindt zich direct naast de Dorpskerk. Hier licht de directeur van Stichting Verborgen Stad, historicus Theo Pronk, het maakproces toe. En Theatergezelschap Onderwater Producties brengt vanuit hier 17e-eeuwse reizigers tot leven.

History 5D
De koppeling van virtuele ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) maakt geschiedenis levensecht en toegankelijk. Het is tijdmachine of soort Google Street View van het verleden, afgelopen jaren ontwikkeld door Stichting Verborgen Stad. Dit lukte dankzij steun van onder andere de Provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaanfonds. En met de hulp van vele archieven, musea, historische verenigingen en universiteiten.

Surf naar Canals5D.nl of download de (gratis) app. Vind op de kaart de ‘hotspots’ langs de Vliet. Of klik voor Leidschendam direct hier. Op Canals5D.nl zijn nog veel meer historische plekken te vinden, allemaal langs Hollandse waterwegen. Komende jaren wordt dit platform verder uitgebreid. Voor het programma van de Historische Trekvaartendag, klik hier.