Het personeel van HTM legt donderdag 2 juni de hele dag het werk neer. Dat maakten vakbonden FNV en CNV woensdagmiddag bekend.

De medewerkers staken, omdat HTM weigert de looneisen van de vakbonden in te willigen. Het openbaar vervoer zal op 2 juni in Den Haag maar ook in de regio zoals Rijswijk, Zoetermeer, Leidschendam en Voorburg niet rijden.

De vakbonden hadden eigenlijk al eerder willen staken, maar kozen er vanwege de eindexamens voor om pas in juni een dag het werk neer te leggen. FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 5 procent, koopkrachtbehoud en een oplossing voor de werkdruk. HTM kondigde eerder woensdag aan de lonen dit jaar met 3,1 procent te verhogen, ondanks het uitblijven van een cao-akkoord. 

Reizigers de dupe
HTM kan niet aan alle eisen voldoen door de financiële gevolgen van de coronacrisis, toen er veel minder reizigers waren vanwege het thuiswerkadvies.

In een reactie zegt de vervoerder de staking 'ten zeerste te betreuren. Reizigers zijn hier de dupe van. We hebben een coronadip achter de rug, we hebben alle reizigers nodig, we willen ze graag terugwinnen en we zijn van hen afhankelijk voor inkomsten', aldus een HTM-woordvoerder.