De Crips en de Bloods: het zijn namen die veel mensen niks zullen zeggen, maar voor groepen jongeren in de regio zijn deze Amerikaanse gangs een grote inspiratiebron. Door bepaalde kledingkleuren en tatoeages tonen de jongeren hun loyaliteit aan deze bendes. Dat schrijft Annemieke Ruggenberg in een artikel op de website van onze mediapartner Omroep West.

Onderzoekers zien hier een opleving van de groepen rivaliserende jongeren die 'hun gebieden' in bijvoorbeeld Delft, Den Haag en Zoetermeer verdedigen.

In de jaren ’80 en '90 waren Amerikaanse straatbendes continu in het nieuws. Zelfs Snoop Dogg zong dat hij het blauw van de gang de Crips droeg. En in de rapcultuur en literatuur vind je ook veel verwijzingen naar deze groepen. De Leidschendamse jongeren die met Omroep West spraken, vertelden over de Haagse groepen waar zij zich mee identificeren. Deze groepen claimen loyaliteit aan de Crips. Ze rivaliseren met jeugdbendes in Zoetermeer en Delft die met rode kleuren juist weer loyaliteit claimen aan de Bloods.

Robby Roks is onderzoeker en criminoloog aan de Erasmus Universiteit. Hij onderzocht de Crips in Den Haag. Het kostte hem jaren om echt toegang te krijgen tot die groep. 'Ik heb het langzaam opgebouwd. Eerst bezocht ik vooral het buurthuis in het Schipperskwartier, de thuisbasis van deze groep. Daarna ben ik steeds meer met ze gaan hangen. Ik stelde niet meteen allerlei vragen over dingen die ik wilde weten voor mijn onderzoek. We hadden het ook gewoon over muziek en konden lachen met elkaar.' Roks richtte zich vooral op Den Haag, maar in zijn onderzoek ziet hij ook dat er steeds meer voorbeelden zijn van kleinere gemeentes waar ook dit soort groepen zichtbaar zijn. 'Je hebt daar ook jongeren die dat zien op social media, het interessant vinden en dan een groep formeren.'

Reputatiemanagement
Het lastigste vond Roks het om een duidelijk beeld te krijgen van wat echt was en wat niet bij deze groep. 'Er heerst ook door de media vaak een heel heftig beeld van jeugdbendes. Maar lang niet ieder groepslid is echt gevaarlijk. Heel belangrijk voor de groep was het verdedigen van hun buurt en hun reputatie. Foto's van wapens en geld zijn bijvoorbeeld statusverhogend. Ook als er niemand echt naar hun buurt kwam, dus ze hingen op straat om anderen in de buurt in de gaten te houden.’ De jongens in deze groepen werken volgens Roks wel vaak in de criminaliteit. 'Dat kan drugscriminaliteit zijn of online oplichting. Ook geweldsdelicten met messen komen vaak voor.'

(foto: YouTube-clips van SK6 en Impy)
(bron: Annemieke Ruggenberg - Omroep West)