Het Internationale Homomonument aan de Koekamp in Den Haag is met graffiti beklad. De Stichting Internationaal Homomonument Den Haag heeft aangifte gedaan van vernieling.

Sander van der Eijk, voorzitter van de Stichting Internationaal Homomonument, ontdekte de bekladding maandagochtend tijdens het fietsen. Op drie zijden is het beeld beklad, van de grond af tot ongeveer twee meter hoogte. 

De politie heeft de zaak in onderzoek om na te gaan of hier sprake is van een haatmisdrijf, al lijken de tekeningetjes op zich betekenisloos. Het is zelfs de vraag of de vandalen zich bewust zijn dat het om een monument gaat. Toch spreekt het bestuur van de Stichting Internationaal Homomonument van een 'respectloze daad'.

“Het Internationaal Homomonument is een plaats waar onderdrukte en vervolgde LHBTIQ+’ers, waar ook ter wereld, worden herdacht. Het is ook een officiële herdenkingsplek van de gemeente Den Haag. In de afgelopen jaren was al enkele malen sprake van minder omvangrijk vandalisme, dat telkens werd hersteld."

De gemeente Den Haag is eigenaar van het beeld en zal het monument binnenkort laten schoonmaken.