×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 87 niet laden
Door een hack bij ROC Mondriaan hebben medewerkers en studenten geen toegang meer tot het computerbeheer van de opleiding. Dat meldt mediapartner Omroep West.

De hack werd maandag ontdekt toen medewerkers niet konden inloggen op de verschillende locaties van ROC Mondriaan. De opleiding heeft aangifte gedaan van de digitale inbraak. Specialisten onderzoeken op dit moment wat er precies is gebeurd en hoe de systemen 'snel en verantwoord' weer toegankelijk gemaakt kunnen worden.

De hack zou dit weekend zijn uitgevoerd. Medewerkers die voorbereidingen willen treffen voor het nieuwe studiejaar kunnen op dit moment niets beginnen, omdat niemand in de systemen kan.

Ook studenten kunnen niet meer inloggen bij de opleiding. Zij worden via de website van de school op de hoogte gehouden, laat ROC Mondriaan weten. ROC Mondriaan verzorgt een aantal vervolgopleidingen op veertien locaties in de Haagse regio.

Losgeld
Volgens cyberveiligheidsexpert Michel van Eeten, hoogleraar aan de TU Delft, gaat het vrijwel zeker om een aanval met ransomware. Dan vragen criminelen losgeld aan computergebruikers om weer toegang te krijgen tot hun besturingsprogramma's.