Horecaorganisatoren in Den Haag en omstreken zijn blij met de proef van het Ministerie van Economische Zaken op het houden van evenementen in de coronaperiode.

De proef vindt plaats onder de naam Fieldlab Evenementen en is opgezet in samenwerking met ID&T en Mojo.

Het betreft onder meer cabaretvoorstellingen en conferenties, maar ook discofeesten. Deelnemers moeten maximaal 48 uur voor het evenement een coronatest ondergaan. Bij binnenkomst op het evenement worden vragen gesteld over eventuele klachten, wordt de temperatuur gemeten en sommige deelnemers ondergaan een sneltest. Vijf dagen na het evenement doet iedereen opnieuw een test.

Ondersteuningsfonds
De proefneming vormt een hoopvol lichtpuntje voor een branche die afgelopen jaar flinke financiële klappen heeft gehad vanwege de gedwongen sluiting van de horeca. Al eerder kwam de overheid de evenementenindustrie tegemoet: zo werd via een ondersteuningsfonds een compensatieregeling opgezet. Voor dit fonds gold echter wel dat een evenement minimaal drieduizend bezoekers moest trekken. Sinds de start van het fonds zijn er in de Haagse regio al diverse evenementen op dancegebied in voorbereiding gegaan, waaronder Club Westwood in Den Haag en PUUR in Oegstgeest.

Internationaal kreeg Nederlands evenementenindustrie dan ook jaloerse blikken; vooral uit Engeland, waar een voorstel voor een vergelijkbaar fonds sneuvelde in het parlement.

Eerdere resultaten
Nederland is niet het eerste land die een dergelijke proef met evenementen uitvoert. In club Sala Apolo, in het het Spaanse Barcelona, heeft men al eerder een test uitgevoerd. Daaruit bleek dat er geen verdere conora-uitbraken ontstonden. Het is nog onduidelijk hoe het zomerseizoen gaat worden in Spanje en dat met name op party eiland Ibiza. De horeca mag tot half vijf in de middag openblijven. In Australië en Nieuw-Zeeland worden al geruime tijd festivals georganiseerd, maar ook daar zijn de clubs nog dicht.

Bij rondvraag van de redactie over dit evenement liet het Engelse blad DJ MAG ook met veel interesse te kijken naar de test die Mojo en ID&T mogen uitvoeren.

Kleine clubs buitenspel
Woordvoerder van strandtent Whoosah in Scheveningen liet aan de redactie weten de test als een welkom lichtpuntje te zien voor komend seisoen. Het is gezien de situatie een klein beetje afwachten wat er deze zomer georganiseerd wordt. De Haagse nachtburgemeester Pat Smith laat aan Midvliet weten blij te zijn dat deze proef eindelijk doorgang vindt.

Een aantal organisatoren vinden dat het overheidsbeleid te veel gericht is op de grotere spelers als ID&T en Mojo. Kleinere horeca waaronder café's en clubs staan nog steeds buitenspel. Voor een aantal horeca komt het initiatief al te laat. Het Magazijn van Blijenberg in de Haagse binnenstad heeft de deuren bijvoorbeeld vorig jaar al gesloten.

Foto: Gerard Russchenberg