Dunea geeft advies. Er wordt de komende week stevige vorst voorspeld.

Als het zo koud is, kunnen waterleidingen en verwarmingsbuizen bevriezen. Daardoor kunnen er breuken in de waterleiding komen, met als gevolg lekkages. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u de kans op schade zo klein mogelijk maken.

'Als het een paar dagen achter elkaar vriest, zien we het aantal storingen bij onze klanten toenemen', zegt Piet Eikelenboom, specialist infra bij Dunea. 'Vooral in wat oudere huizen, die minder goed geïsoleerd zijn, wil er nog wel eens een watermeter of aansluitleiding kapotvriezen. Het water zet uit door bevriezing en daardoor komen er breuken in de watermeter en aansluitleiding. Ook als de vorst weer voorbij is krijgen we nog meldingen van eerder bevroren watermeters en leidingen. Zonde natuurlijk, want met eenvoudige ingrepen kun je de meeste schade voorkomen.'

Met de volgende tips beperkt u de kans dat uw waterleiding, watermeter of verwarmingsbuizen bevriezen
• Zet bij vorst de thermostaat op minimaal 10 graden Celsius en draai in het hele huis de radiatoren open, ook in de ruimten waar zich de watermeter, hoofdkraan en leidingen bevinden. Zorg dat de cv-pomp blijft draaien en stel de ketelwatertemperatuur in op minimaal 50°C en uw warmwatertoestel (boiler) op minimaal 60°C.
• Controleer ook of de hoofdkraan goed sluit. Mocht er een defect aan de waterleiding ontstaan, dan voorkomt u hiermee eventuele waterschade.
• Tocht is een grote vijand. Isoleer de meterruimte goed, zorg ervoor dat buitendeuren en toegangsdeuren goed sluiten en plaats eventueel tochtstrips. Is in dezelfde ruimte een gasmeter aanwezig? Ventileer de ruimte dan regelmatig om vochtvorming te voorkomen.
• Is de ruimte niet tochtdicht te krijgen en bent u bang voor bevriezing? Pak dan de watermeter, hoofdkraan en toevoerleiding tijdelijk in met isolerend materiaal.
• Bij vorst kunt u (buiten)kranen en leidingen in onverwarmde ruimten zoals de garage, het best apart afsluiten en aftappen, zodat er geen water meer in zit dat kan bevriezen. De leidingen zijn meestal ingedeeld in groepen, die u kunt afsluiten met de bijbehorende stopkraan.
• Het aftappen gaat als volgt: draai de stopkraan van de leidingen in een onverwarmde ruimte dicht. Open nu het aftapkraantje en vang het water op in een emmer. Zet ook alle andere kranen in de koude ruimte open en laat alle leidingen leeglopen. Sluit tenslotte het aftapkraantje en de waterkranen. Vergeet niet om na de vorstperiode de leidingen door te spoelen.
• Laat uw kraan druppen. Daardoor blijft het water door de leidingen stromen en kan het niet bevriezen. Dit kost u misschien 2 euro, echter het vervangen van een bevroren watermeter kost meer geld.