Weeronline verwacht extreem weer vanaf zaterdagavond. Tot wel 30 centimeter sneeuw, ijzel en een harde wind!

Zoals het er dit weekend aan toe gaat is erg bijzonder. Deze eeuw hadden we op 9 en 10 januari 2010 een vergelijkbare weersituatie met veel sneeuw en wind. In het noorden viel 15-20 centimeter sneeuw en was sprake van sneeuwjacht. Ook toen kwam het tot een lokale sneeuwstorm. Toch was het weer die dagen niet zo extreem als wat ons nu te wachten staat. Dit weekend is het veel kouder en de winter houdt na zondag ook nog even aan.

Wat dat betreft lijkt het weer van nu een beetje op dat van 1979. Ook toen ijzelde het, ook toen viel een dik pak sneeuw, ook toen gierde de wind langs de huizen, ook toen was de tegenstelling tussen noord en zuid enorm. Maar daar stopt de vergelijking! In 1979 was het weer veel extremer. Niet alleen op 14 februari, maar de hele winter lang. Huizen die bedolven raken onder metershoge sneeuwduinen, elektriciteitskabels die massaal afknappen door de ijzel, sneeuw en wind.

Het ziet er niet naar uit dat het nu zó erg zal worden. Het weer van nu is een beetje een lichte versie van 1979. Dat maakt het niet minder bijzonder. Een weersituatie als deze maak je misschien een paar keer in je leven mee, zeker nu sneeuw en ijzige kou door klimaatverandering steeds zeldzamer worden. Geniet dus van het bijzondere weer, maar hou het veilig. Op de weg is het linke soep.


Vanaf vanavond is het zover: Koning Winter valt ons land binnen met sneeuw en ijzel en dat gaat nog de hele zondag door! In dit artikel vertellen we hoeveel sneeuw er dit weekend bij jou valt en waar het precies gaat ijzelen.

Vandaag merk je overdag nog helemaal niks van het winterweer dat ons te wachten staat. Vanmiddag is het nog gewoon +6 graden in het zuiden en +4 in het midden. In het noordoosten kan het op dat moment al vriezen en die vrieskou breidt zich vanavond langzaam over ons land uit. Bovendien blijft het op veruit de meeste plaatsen tot de avond droog. Het is dus even geduld hebben voor de winterliefhebber voordat het winterweer losbarst.

Het neerslaggebied dat ons land diep in de winter stort, breidt zich vanavond geleidelijk noordwaarts uit. In eerste instantie valt daarbij in het zuiden en zuidoosten regen, maar al gauw gaat de neerslag over in sneeuw. In het uiterste zuiden en zuidoosten blijft het echter regenen en daarbij is kans op ijzel. Vooral over Midden-Limburg, het zuiden van Brabant en Zeeuws-Vlaanderen kan een 20 kilometer brede strook ontstaan waarbij sprake kan zijn van ijzel. Het landschap verandert door ijzel in een ijsbaan en het is dan ook gevaarlijk om onderweg te zijn. We raden aan om als het even kan dan niet de weg op te gaan!

Zoals het er nu naar uitziet maken Midden-Limburg, het zuiden van Brabant en Zeeuws-Vlaanderen de grootste kans op ijzel. Iets noordelijker in de zuidelijke provincies valt mogelijk wat ijsregen. Dat zijn kleine, glazige hagelkorreltjes die je goed kan horen ritselen. Door ijsregen wordt het veel minder glad dan ijzel.

Lees ook: Is de sneeuw en ijzel dit weekend vergelijkbaar met 1979?

Veel sneeuw en veel wind dit weekend
In het midden begint het geleidelijk te sneeuwen en halverwege de avond wordt het op veel plaatsen wit, maar de sneeuw bereikt het noorden pas in gedurende de nacht van zaterdag op zondag. Zeker in het midden en oosten komt de sneeuw soms met bakken naar beneden. Plaatselijk kan wel 2-3 centimeter in een uur vallen. De sneeuw blijft gelijk liggen, omdat het kwik onder nul duikt. In de binnensteden duurt het mogelijk een uurtje voor het echt wit wordt.

(bron: weeronline)