GroenLinks Den Haag is ernstig bezorgd nu duidelijk is geworden dat vervoersmaatschappij HTM jaarlijks honderden liters chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt voor het beheer van de tramrails, waaronder het zwaar omstreden Roundup.

Roundup bevat glyfosaat, dat erg schadelijk is voor de bodem, natuur en biodiversiteit en in verband wordt gebracht met verschillende vormen van kanker. Tuincentra hebben glyfosaat in de ban gedaan wegens de potentiële gevaren voor het milieu en de volksgezondheid. Ook de Europese Commissie is bezig met een onderzoek dat moet vaststellen of het middel per 2023 verboden wordt. Arjen Kapteijns: “Het is ronduit schandalig dat de inwoners van Den Haag nog steeds aan dit middel blootgesteld worden, terwijl de milieu- en gezondheidsrisico’s al lang en breed bekend zijn. HTM moet per direct stoppen met het gebruik van dit gif!”

Kapteijns voert namens GroenLinks al 10 jaar strijd tegen het gebruik van Roundup en andere chemische middelen in onze stad. De gemeente is zelf gestopt met het gebruik van Roundup, maar vervoersbedrijf HTM klaarblijkelijk nog niet. De discussie rondom het omstreden middel wordt internationaal op grote schaal gevoerd. Zo heeft de Duitse chemiereus Bayer vorig jaar een miljardenschikking getroffen met tienduizenden schade-eisers in de Verenigde Staten. Deze eisers zouden ziek zijn geworden door blootstelling aan Roundup.