Leerlingen in groep 8 van de basisschool krijgen langer de tijd om zich in te schrijven voor een middelbare school. De veranderde aanmeldperiode geldt voor Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk.

De inschrijfperiode wordt verschoven vanwege de lockdown waar Nederland nu in zit. De periode stond gepland van 6 tot en met 19 februari, dat wordt 13 februari tot en met 5 maart. De gemeente Den Haag heeft dit besloten na overleg met de schoolbesturen voor het voorgezet onderwijs, dat meldt mediapartner Omroep West.

'Nu de geruchten gaan dat de lockdown met een aantal weken wordt verlengd, heb ik opnieuw om tafel gezeten met de schoolbesturen', zegt verantwoordelijk wethouder Hilbert Bredemeijer. 'Scholen krijgen meer tijd om toetsen af te nemen en tot een goed basisschooladvies te komen. Ook krijgen scholen op deze manier meer tijd om online open dagen te organiseren.'

Alternatief voor de open dag
Die online kennismakingen met de middelbare school moet een alternatief zijn voor het zelf langsgaan. Minister Arie Slob van onderwijs heeft scholen gevraagd af te zien van zo'n 'echte' open dag omdat dat te gevaarlijk zou zijn met de hoeveelheid coronabesmettingen die nog iedere dag wordt geconstateerd.

De Haagse wethouder Bredemeijer hoopt dat dit advies van de minister wordt teruggedraaid als opeens het aantal besmettingen afneemt. Maar hij zegt door het verschuiven van de aanmeldperiode scholen in ieder geval meer tijd hebben om (ook) een fatsoenlijke online-kennismaking te regelen. De kwestie kwam woensdag ook aan de orde in een spoeddebat in de Haagse politiek. Raadsleden Chris van der Helm (VVD) en Fonda Sahla (D66) vroegen daar om aandacht voor de zorgen van de ouders.

Foto: Pexels