De Voorburgse horecaondernemer RenĂ© Bogaart stoot een fors deel van zijn panden af om zijn personeel te kunnen behouden.  Bogaart is er vast van overtuigd dat de ondernemers met het juiste personeelsbestand na de crisis zullen floreren. Dat zegt de horecatycoon in een interview met het Algemeen Dagblad.

Investeren in mensen
Bogaart drijft meer dan een dozijn horecagelegenheden in Zoetermeer, Delft en Den Haag waarvan de meeste onder de restaurantketen Pavarotti vallen. In zijn restaurants lopen door de coronacrisis nog slechts tweehonderd van de vijfhonderd mensen personeel rond. De flexwerkers heeft hij moeten laten gaan, alleen mensen die hij echt wil behouden heeft hij een contract aangeboden.

Inmiddels beginnen echter ook de salarissen van zijn vaste krachten zwaar op zijn bedrijf drukken. Toch kiest hij voor de verkoop van panden in plaats van het opbreken van wat hij 'de familie' noemt. "Toen ik 25 jaar geleden begon, maakte ik het verschil met een mooie zaak. Nu maken wij het verschil met onze mensen."

Optimistisch
Bogaarts zakenpartner neemt de panden over. "Hij koopt mijn helft. Tachtig appartementen, de panden van Clooney, Pavarotti, Spetters." Met het vrijgekomen vermogen bekostigt Bogaart de continuering van zijn personeelsbestand. Hij gaat voortaan huren bij zijn zakenpartner. 

Toch is de Voorburgse horecaman optimistisch gesteld. Met de komst van vaccins, en het uitrollen van een vaccinatieprogramma gloort er licht aan het einde van de tunnel. Het uitdunnen van het speelveld biedt volgens Bogaart ook eens kans. "Ik voorspel dat degene die overleeft, het heel goed krijgt."

Lees meer in het AD: Horecatycoon René Bogaart verkoopt zijn panden om zijn personeel niet te hoeven ontslaan