Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Nieuws uit de Regio
HMC logoBij de wetenschapsafdeling van HMC worden diverse onderzoeken uitgevoerd naar corona. Het onderzoek is daarbij vooral pragmatisch van aard en samenwerking met andere ziekenhuizen is belangrijk. Van academische medische centra is bekend dat daar veel wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd. Dat hetzelfde geldt voor topklinische ziekenhuizen, zoals HMC – gespecialiseerd in complexe zorg -, weet niet iedereen.

Onderzoeksvragen over Codid-19 die bij HMC worden onderzocht zijn bijvoorbeeld: knappen longen van coronapatiënten mogelijk op van kankermedicijn? En: kun je veilig worden geopereerd als je geen coronaklachten hebt?

"Natuurlijk staat zorg verlenen op één, maar het onderzoek helpt om die zorg te verbeteren,” vertelt coördinator wetenschap en klinisch epidemioloog Diana Grootendorst van het HMC-wetenschapsbureau. "Stel dat voor een bepaalde aandoening twee gangbare behandelingen bestaan. Dan onderzoeken we: is A nu beter voor de patiënt of juist B? Ook kijken we hoe nuttig bepaalde zorg is. Is het bijvoorbeeld wel nodig om al die röntgenfoto’s te maken?”

Het onderzoek in HMC is vooral ‘pragmatisch’, zegt de coördinator. "We onderzoeken bijvoorbeeld niet een vraag als: hoe kan het dat mensen deze corona krijgen? Maar wel hoe je de ziekte het beste kan behandelen.”

Vaak trekt HMC bij een studie gezamenlijk op met andere ziekenhuizen. Soms neemt HMC zelf het initiatief en sluit het ziekenhuis aan bij onderzoek van een academisch centrum. "Wij zijn voor hen interessant door onze populatie. Wij zien veel patiënten en van allerlei komaf.”

De huidige tijd is ‘razend interessant’ voor onderzoekers, weet Grootendorst. "Het is fascinerend dat er zo’n nieuwe ziekte is die de zorg zo bezighoudt. Ik verwacht dat in de nasleep van corona nog heel wat onderzoek volgt. Hoe gaan de patiënten die de ziekte gehad hebben herstellen bijvoorbeeld? En wat is de impact geweest op de rest van de zorg?”

Voorbeelden van onderzoeken van HMC naar Covid-19

- Longen coronapatiënt knappen mogelijk op van kankermedicijn
- Kun je veilig worden geopereerd als je geen coronaklachten hebt?
Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures