Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Nieuws uit de Regio
geldWassenaar en Leidschendam-Voorburg bereiden, samen met zeven andere gemeenten in Zuid-Holland, acties voor richting het Rijk. Dit in verband met de financiële posities van de gemeentes en de ‘teleurstellende houding van het kabinet’.

De website schie.nu meldt dat de negen gemeentes aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd hebben om voorbereidingen te treffen om alle lopende gesprekken tussen het Rijk en de VNG te staken, als het kabinet dit jaar gemeenten niet financieel tegemoet komt. Ook vragen de gemeenten de VNG het scenario voor te bereiden waarin gemeenten een deel van de nieuwe taken in het sociaal domein teruggeeft aan het Rijk.

Teleurstellende uitkomst
In de Tweede Kamer is op donderdag 2 juli gesproken over de onhoudbare financiële situatie van gemeenten. "De uitkomst was teleurstellend. Het kabinet toont enig begrip, maar blijft tegelijkertijd volharden in verdere onderzoeken, verwijzingen naar het volgend kabinet en administratieve aanpassingen van het begrotingssysteem. Het kabinet biedt geen enkel concreet uitzicht om dit jaar al een financiële bijdrage te willen leveren. Dat is onacceptabel" aldus de Zoetermeerse wethouder Marc Rosier (Financiën).

Voorbereiden scenario’s
De gemeenten vragen nu middels een brief aan de VNG om het scenario voor te bereiden dat alle lopende gesprekken tussen gemeenten en het Rijk worden gestopt tot er goede afspraken komen rond de financiën en sturingsmechanismen binnen het sociaal domein. Zij vragen ook het scenario dat gemeenten een deel van de nieuwe taken teruggeven aan het Rijk of niet uitvoeren voor te bereiden. Deze scenario’s zouden uit de kast gepakt moeten worden als uiterlijk met Prinsjesdag duidelijk wordt dat het kabinet blijft weigeren om gemeenten financieel te ondersteunen.

Ongekende acties
Wethouder Rosier van Zoetermeer: "Wij realiseren ons dat dit zeer vergaande acties zijn, misschien wel ongekend binnen de Nederlandse bestuurlijke verhoudingen. Maar er moet dit jaar wat gebeuren. Want het water staat de gemeenten aan de lippen en blijft stijgen. En dat is onhoudbaar".

(bron: www.schie.nu)
Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures