Den HaagJaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, heeft na overleg met de vertrouwenscommissies van Den Haag, Zoetermeer en Zoeterwoude besloten de procedures voor de burgemeestersbenoemingen voort te zetten. Volgens planning moet de nieuwe burgemeester van Den Haag op 1 juli beginnen, in Zoetermeer op 1 oktober en in Zoeterwoude op 7 oktober.

Vanzelfsprekend worden tijdens deze procedures de richtlijnen van kabinet en RIVM in acht genomen. Het besluit van de commissaris past ook binnen het advies van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vertrouwenscommissies
De commissaris spreekt in eerste instantie met kandidaten en maakt vervolgens per gemeente een selectie van kandidaten die in gesprek gaan met de vertrouwenscommissie. Deze commissie bestaat uit raadsleden van de betreffende gemeente. “De vertrouwenscommissies die voor 1 juni samenkomen hebben mij verzekerd dat zij de gesprekken met kandidaten zo kunnen vormgeven dat het in fysieke aanwezigheid kan, maar wel met de voorgeschreven afstand tot elkaar.”

Afgewogen besluit
De commissaris is in zijn besluit niet over één nacht ijs gegaan. “Eerder heb ik aangegeven dat maatwerk, zorgvuldigheid en overleg de sleutelwoorden zijn om tot een afgewogen besluit te komen. Met als uitgangspunt de zorg voor alle betrokkenen en het belang van sterk openbaar bestuur. Na overleg ben ik tot de conclusie gekomen dat we verder kunnen en daarbij spreek ik mijn grote waardering uit voor de inzet, flexibiliteit en het verantwoordelijkheidsgevoel van alle betrokkenen.”