Login

Home

Nieuws

Radio

Televisie

Nieuws uit de Regio
Hagenaar Jeffrey Jorissen speelt zijn eerste Grand Prix finale biljarten in zijn carrière en verslaat gelijk de nummer één van de wereld, Dick Jaspers. Vrijwel zeker mogen Jaspers en Jorissen naar het WK voor landenteams in Viersen; zeker speelt Jorissen met Raimond Burgman het Europees kampioenschap voor landen in Turkije in februari 2020.

De winnaar van de Grand Prix in Tilburg, Jeffrey Jorissen, sprak enkele weken geleden met een sprankje gezonde bravoure: het is wel mooi, hoog eindigen in een Grand Prix, maar alleen winnen telt. Dat zijn stoere uitspraken in een land waar Dick Jaspers de onbetwiste topspeler is, de nummer één van de wereld, meestal onder de deelnemers is en ook vaak de uitgesproken favoriet. Maar Haagse Jeffrey (35) heeft die bluf zaterdagavond in de Grand Prix van Tilburg helemaal waargemaakt. Hij speelde de laatste GP van 2019, stond in de finale tegenover... Dick Jaspers. En Jorissen won na een uitstekende finalepartij: 40-33 in 20 beurten.
 
De Haagse speler klom door zijn overwinning in de eerste Grand Prix finale die hij in zijn carrière speelde naar de tweede plaats op de nationale ranglijst achter Dick Jaspers. Die status geeft de twee koplopers het recht om samen voor Nederland naar het wereldkampioenschap voor landenteams in Viersen te gaan. Wel voor honderd procent zeker is dat Jorissen met Raimond Burgman in februari het Europees kampioenschap voor landenteams speelt in Turkije. Dick Jaspers heeft aangegeven daar niet mee te doen, omdat hij kort daarna de World Cup in Antalya speelt.Alles is nieuw voor Jorissen: de hoge ranking, zijn eerste WK, zijn eerste EK en na zo'n veertig deelnames aan een Grand Prix toernooi voor de allereerste keer in de finale.

Jorissen: ,,Ik heb altijd goed naar Ceulemans geluisterd: winnen is niet gewoon mooi, het is het voor een sportman het enige wat telt. En als je toch voor het eerst een finale speelt, dan kun je maar beter gelijk winnen.''Hij zegt het met zijn typische glimlach, maar heeft ondertussen wel waargemaakt wat hij tijdens de World Cup in Veghel, waar Jorissen ook al schitterde, in een interview met Kozoom aankondigde. De finalewinst tegen Dick Jaspers was niet alleen razendknap, maar bovendien ook heel verdiend. ,,Ik speelde goed, super relaxed en geconcentreerd'', was zijn eerste reactie. Mijn start was goed met een voorsprong van 24-13. Je weet dat Dick elk moment terug kan slaan, dat deed hij ook met een serie van acht, maar ik heb het daarna goed afgemaakt. Een echte dreiging heb ik niet gevoeld. Je weet natuurlijk dat je alleen kan winnen als je op je best bent. Dat was ik ook. Ik heb veel moeilijke ballen gekregen en toch twee gemiddeld gespeeld. De winst is mooi, heel mooi zelfs, de deelname aan het WK samen met Jaspers is nog mooier.''Het werpt gelijk de vraag af of Jeffrey Jorissen, na de stappen die hij de laatste twee jaar heeft gemaakt, de verleiding kan weerstaan om nu ook internationaal, zoals in de World Cups, te gaan spelen. De Hagenaar twijfelt, maar wijst het voorlopig nog af.

"Ik heb mijn werk in het biljartcafé, mijn zoontje, dus eigenlijk geeft het best veel praktische problemen. Maar eerlijk gezegd, het is verleidelijk, ik begin er wel over na te denken.''Twee keer speelde Jorissen tot nu toe een halve finale in een Grand Prix in de Masters, het Nederlands kampioenschap: in 2012 in Kaatsheuvel en vorig jaar in Berlicum tegen Jean van Erp. "Ik ben niet zo snel naar de nationale top gegroeid'', bekent Jorissen. Toen ik eenmaal naar de één moyenne was gegroeid, ging het steeds met kleine stapjes. Met de progressie van de laatste twee jaar zit ik nu richting de 1.500. Ik zou zeggen, nog ietsje verder groeien en ik moet aardig mee kunnen spelen in de World Cups.''Jorissen won de Grand Prix in Tilburg met 1.637 voor Jaspers met 2.275, Martien van der Spoel met 1.353 en Dave Christiani met 1.282.

De Hagenaar won in de achtste finales van Wilco van Wijk met 40-14 in 21, in de kwartfinales van Jean van Erp met 40-35 in 29 en in de halve finale van Martien van der Spoel met 40-34 in 29. Dick Jaspers versloeg Dave Christiani in de halve finale met 40-34 in 23 en speelde de beste partij van de hele Grand Prix in de kwartfinale tegen Barry van Beers met 40-11 in 10 beurten en een hoogste serie van 14.De jeugdige Zeeuw Joey de Kok was de revelatie van het toernooi, onder meer met een overwinning in de laatste kwalificaties op Jean van Erp en in de achtste finales tegen Volkan Cetin met 40-38 in 34. Therese Klompenhouwer werd pas in de achtste finales uitgeschakeld door Dave Christiani (40-19 in 13). Opvallend waren verder de optredens van de spelers uit het Haagse SIS team: Raimond Burgman haalde de achtste finales, Jean van Erp de kwartfinales, Martien van der Spoel de halve finales en Jeffrey Jorissen was de eindwinnaar.De zestien deelnemers voor de Masters (16-19 januari) zijn na deze vierde en laatste Grand Prix bekend. Zondag wordt de loting verricht door Paul Brekelmans en Hans de Bruin op de openingsdag van de World Cup in Egypte.

Volkan Cetin maakt zijn debuut in de Masters 2020: hij eindigde als 17e, maar vervangt Glenn Hofman, die een schorsing van de UMB uitzit en achtste eindigde. Klompenhouwer, Wijnen en Cetin waren de drie laatste spelers in de ranking. De eerste reserves zijn Sander Jonen, Kay de Zwart, Joey de Kok, Sam van Etten en Jack van Peer. De deelname van John Tijssens, die deze week een hartoperatie onderging, is nog niet zeker.
Algemene correspondentie Midvliet
 Postbus 1042
 2260 BA Leidschendam

 Studioadres
 Damlaan 35a
 2265 AL Leidschendam

 

Telefoon Studio:  070-3202266
 Redactie:               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 E-mail Midvliet:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Website:                www.midvliet.nl
 
 
 Radio
 Ether 107.2 en 107.9 FM
 Analoog via Ziggo: 92.9 FM
 Digitaal via Ziggo:916
 Of via de livestream

 Televisie
 Digitaal via Ziggo: kanaal 41
 Of via de livestream  

 

 

 Adverteren   
 Vacatures