Tamar Valkenier gooide zes jaar geleden het roer om en reist inmiddels de hele wereld over met haar kameel. Ze was de afgelopen dagen week op doorreis in de Haagse regio en trok ook door Stompwijk.

Valkenier leeft inmiddels als een nomade, van minimale middelen. Dat gaat 'r prima af, zegt ze. De avonturierster heeft ontdekt dat ze eigenlijk overal welkom ontvangen wordt. Haar minimale levensstijl brengt haar telkens terug bij de vraag of de verwachtingen van mensen over hoe je je leven behoort in te richten wel kloppen. Uit de vragen van mensen leidt ze af dat men er vanuit gaat dat je een baan, onderdak en een vaste relatie behoort te hebben voor een geslaagd leven. "Ik wil alles gewoon eens ervaren en echt voelen wat belangrijk is."

Kameel
Daarbij neemt ze regelmatig een hoefdier mee op avontuur. Zoals een kameel. "Wat ik van zo'n dier leer, zo zou ik ook de mensen willen behandelen. Als hij iets doet wat ik niet wil, dan is dat waarschijnlijk omdat ik iets van 'm verwacht waar hij niet klaar voor is. De fout ligt bij mij. En als ik ook zo om kan gaan met de mensen om me heen, dan kunnen we een hele mooie wereld creëren natuurlijk."

Valkenier schreef een boek over haar belevingen en indrukken, en wat ze aan levenslessen heeft opgedaan: Fulltime avonturier (Kosmos). Dat kwam in april uit.Foto: Pexels